Vroeger in Salland: Scheer’nslieper Van Engelen verdwijnt van Raalter markt

0233111_Frits_van_Engelen_bij_zijn_scharensliep_kar.jpg
.

RAALTE – Het Weekblad voor Salland presenteert in samenwerking met de Historische Vereniging Raalte en omstreken de (maandelijkse) rubriek Vroeger in Salland. De vereniging levert elke keer een foto aan van taferelen, mensen of gebouwen van vroeger. Daarbij schrijft de vereniging ook een kort verhaal. Ditmaal handelt dat over ‘scheer’nslieper’ Frits van Engelen.

De ouderen onder ons kunnen hem vast nog goed voor de geest halen, Frits van Engelen, de bekende Raalter scharenslijper, een vakman op zijn gebied. Hij ontbrak vroeger maar zelden op de Raalter weekmarkt, toen nog in het centrum van Raalte op de Grote Markt. Frits reed (of duwde) 36 jaar lang elke woensdagmorgen zijn rood geschilderde slijpkar naar de markt, waar hij een vast stekje had om scharen en messen te slijpen. Maar dat ging steeds moeilijker omdat hij steeds minder goed ter been werd. Vroeger liep hij, met zijn handkar, langs de deuren om messen en scharen te slijpen of hij haalde met de fiets de scharen op bij de boeren in de omgeving van Raalte. Ook stoelenmatten (stoelzittingen maken van biezen) behoorde tot zijn werkzaamheden.
Op de kar bevond zich een houten wiel dat als vliegwiel diende en dat de slijpsteen in beweging bracht. Deze slijpschijf was traditioneel van zandsteen. Frits bracht het houten wiel met een pedaal in beweging. Uit een tankje druppelde water op de slijpsteen. Ook draaide er een leren riem mee waarop de geslepen voorwerpen konden worden gepolijst. Hij had op de kar een bankschroef en wat gereedschap om scharen uit elkaar te halen en kleine reparaties mee te verrichten.
Vroeger had Frits de scharenslijper overal waar hij kwam veel werk te doen, maar de komst van onderhoudsvrije en roestvrijstalen messen en scharen en het groeiende gemak waarmee we tegenwoordig spullen weggooien, maakte daar een einde aan. Geleidelijk aan verdween de scharenslijper na de Tweede Wereldoorlog uit het straatbeeld. Maar toch bleef Frits van Engelen met zijn kar naar de markt komen, want hij hield ervan om met de mensen een praatje te maken en dat kon daar op het hoekje bij de Grote Markt volop want de bijzondere slijpkar trok altijd veel bekijks. Maar in 1987, op 76-jarige leeftijd, besloot hij toch om ermee te stoppen en van zijn verdiende rust te genieten. Daarmee verdween weer een unieke bezienswaardigheid uit de straten van Raalte.

Tekst: Tonny Nijboer
Foto: Archief Historische Vereniging Raalte e.o.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.