Versnellen energietransitie nodig voor gemeenten West-Overijssel

REGIO – De RES-regio West-Overijssel, waaronder ook Raalte en Olst-Wijhe vallen, stelt dat 45 procent van de geplande duurzame energieopwekdoelen met zonne- en windparken is gerealiseerd of in aanbouw is. Voor het halen van de resterende 55 procent voor 2030 moeten de gemeenten echter wel versnellen. Extra uitdagingen daarbij zijn de krapte op de arbeidsmarkt en de toegenomen vraag naar grote aansluitingen op het energienetwerk.

Dat concludeert de RES-regio (RES staat voor Regionale Energie Strategie) op basis van de tussenstand in juli 2022, opgesteld door het Nationaal Programma RES.
De RES-regio West-Overijssel bestaat uit de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe, Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Ommen, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle; de provincie Overijssel; de Waterschappen Drents Overijsselse Delta, Vallei en Veluwe, Vechtstromen en Rijn & IJssel en Netbeheerders Enexis Netbeheer, RENDO Netwerken en Coteq Netbeheer.
Vorig jaar stelden de elf gemeenten in RES-regio West-Overijssel in hun RES 1.0 dat ze in 2030 samen 1,8 TWh duurzame energie opwekken met de inzet van zonneparken (op dak en land) en windparken. De RES wordt opgebouwd vanuit lokale ambities. Waar sommige gemeenten al zoekgebieden hebben vastgesteld, werken andere gemeenten met uitsluitingsgebieden. Weer andere gemeenten zitten nog volop in het proces van het toewijzen van zoekgebieden.
Wethouder Ben Nijboer (Raalte): “De tussenstand is een heldere weergave van de feiten zoals ze op dit moment zijn in West-Overijssel. Als Raalte zien we deze tussenstand als een helder vertrekpunt voor wat ons nog te doen staat, waarbij we onze verantwoordelijkheid zullen blijven nemen. Dit doen we door met open vizier door te gaan bij de invulling van onze duurzaamheidsambities en eerder gemaakte afspraken.”

Versnellen

Gemeenten in de RES-regio in West-Overijssel spraken in de RES 1.0 af dat ze inzetten op subregionale samenwerking. Dat betekent dat gemeenten in een bepaald gebied samenwerken om te komen tot zoeklocaties voor zonne- en/of windparken en samen onderzoeken hoe ze de aansluiting op het elektriciteitsnet kunnen regelen. Samenwerken in subregio’s biedt ook kansen om andere opgaven, zoals woningbouw of stikstof te koppelen aan de opgaven voor duurzame energie. Door samenwerken kunnen menskracht en expertise gedeeld worden en dat is vanwege de krapte op de arbeidsmarkt ook nodig. De samenwerking vindt overigens niet alleen tussen de gemeenten plaats, maar vooral ook met de provincie, de netbeheerders, bedrijfsleven, onderwijs en de maatschappelijke organisaties.

Zie verder www.raalte.nl/samenduurzaam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.