Tweede editie festival Klaterklanken op Landgoed de Haere in Olst

0233822_KlaterklankenBram_de_Jong.jpg
.

OLST – Het reizende klassieke muziekfestival Klaterklanken strijkt op zondag 24 juli voor de tweede keer neer op Landgoed de Haere in Olst. Na de succesvolle editie van vorig jaar is het programma voor deze zomer aanzienlijk uitgebreid. “De natuur geeft ruimte om te spelen én ruimte om te luisteren”, zegt artistiek leider Idske Bakker. “Er zijn geen podia, er is geen afstand. De concerten zijn kort, kleinschalig, zeer divers en vinden plaats op prachtige plekjes. We hebben een mooi programma voor volwassenen en ook voorstellingen voor jonge kinderen.”

De concertwandelingen vormen het kloppend hart van Klaterklanken. Tussen de veldbloemen in het gras of onder de takken van een oude eik krijgt het publiek in vijf korte concerten van tien minuten een breed scala aan muziekstijlen voorgeschoteld. Het Adam Quartet speelt delen uit strijkkwartetten van onder meer Haydn en Puccini; klarinettist Jelmer de Moed en sopraan Elisabeth Hetherington laten zich in hun gechoreografeerde performance inspireren door de kleuren en geluiden van het bos; jazzzangeres Anna Serierse en contrabassist Cas Jiskoot brengen bewerkingen van jazz-standards waarin de natuur wordt bezongen; de luidruchtige mannen van Slagwerk Den Haag maken dankbaar gebruik van de op de landgoederen aanwezige natuurlijke materialen en de vijf jonge en energieke Spaanse rietblazers van het Dianto Reed Quintet spelen een Spaans-georiënteerd programma. De concertwandelingen gaan groepsgewijs en er loopt een gids mee. Tijdens de familiewandelingen, een ingekorte variant op de concertwandelingen, gaat er een acteur mee als gids. Deze wandelingen zijn bij uitstek geschikt voor kinderen.
Voor kinderen vanaf 5 jaar spelen het Epos Ensemble en verteller Benjamin Murck De Wraak van Lorre, een knotsgekke voorstelling, naar het bekende boek van Tosca Menten, over een papagaai die een geweldige operazanger blijkt te zijn. Voor de allerjongste kids brengen danseres Maaike van de Westeringh en accordeonist Jonathan De Neck de speelse, poëtische en beeldende voorstelling Zucht.
Daarnaast is er ook een optreden van het Maat Saxophone Quartet (winnaar Dutch Classical Talent Award 2022) met een muzikaal programma vol Portugese melancholie, samen met de Syrische en in Nederland studerende klarinettist en duduk-speler Ghaeth Almaghoot. Verder speelt Greener Grass een speciaal voor Klaterklanken gemaakte voorstelling waarin de drie zangeressen flirten met folk, jazz en indiepop. Daarnaast is er ook nog een randprogramma met onder andere ‘miniatuurtjes’, speciaal voor Klaterklanken gecreëerd door conservatoriumstudenten. Ze kunnen overal opduiken om korte pop-up concertjes te geven.

Finale

Traditiegetrouw sluiten musici en publiek samen het festival af met de Klaterklanken Symfonie, die voor deze editie is geschreven door componist Oene van Geel. In een korte workshop wordt het publiek voorafgaand klaargestoomd. Slagwerk Den Haag trapt af, de overige ensembles en het publiek haken vervolgens aan.

Voor de meeste voorstellingen dient een apart kaartje te worden gekocht. Deelname aan de concertwandeling kost 28,50 euro (15 euro voor jeugd onder de 18 jaar met ID/studentenkaart). Het randprogramma is, op vertoon van een festivalbandje van een van de betaalde onderdelen, gratis toegankelijk. Kijk voor de volledige programmering en de tijden op www.klaterklanken.nl.

Foto: Bram de Jong

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.