Tijdelijke noodopvang asielzoekers in sporthal Heeten

RAALTE – De gemeente Raalte stelt vanaf maandag 1 tot en met maandag 29 augustus de sporthal in Heeten beschikbaar voor de noodopvang van asielzoekers. Het gaat om de opvang van tachtig tot maximaal honderd vluchtelingen. De asielzoekers zijn weer vertrokken als het nieuwe sportseizoen begint. Stichting Sporthal Heeten zal hiervoor een huurvergoeding ontvangen. Het fitnesscentrum bij de sporthal blijft gedurende die vier weken gewoon geopend. Dat heeft een aparte ingang.

Het kabinet heeft de situatie rond de asielopvang als landelijke crisis bestempeld. De nood bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is hoog. Vanuit de Rijksoverheid zijn de veiligheidsregio’s gevraagd noodopvangplekken te realiseren. De elf gemeenten binnen veiligheidsregio IJsselland hebben afgesproken samen garant te staan voor de gevraagde tijdelijke noodopvang. Meerdere gemeenten hebben al noodopvang geboden. De gemeente Raalte kiest bewust voor opvang in de zomerperiode, aangezien de sporthal dan minder gebruikt wordt. Burgemeester Martijn Dadema: “Veiligheidsregio IJsselland heeft ons gevraagd om tijdelijke noodopvang te bieden. Wij willen hierin onze verantwoordelijkheid nemen en richten de sporthal in Heeten tijdelijk in als opvanglocatie. Het bestuur van de sporthal heeft aangegeven mee te willen werken. Ik ben blij dat we dit samen kunnen realiseren. De voorbereidingen zijn momenteel in volle gang.”
Volgens de gemeente Raalte is er voorafgaand aan het besluit contact geweest met de besturen van zwembad Oase, SV Heeten en PB Heeten. “Daarbij is begripvol gereageerd. De vertegenwoordigers begrepen dat er wat moet gebeuren. Samen hebben we een aantal aandachtspunten opgesteld, zoals de veiligheid bij het zwembad”, zo meldt een betrokken ambtenaar.

Niet meer op stapel

Op de vraag of er meer tijdelijke opvanglocaties in de gemeente op stapel staan, reageert wethouder Ben Nijboer met een ferm ‘nee’. “We doen hier in Raalte al veel. We vangen al vluchtelingen op bij de Statenhorst in Heino, Den Alerdinck, vakantiepark Sallandshoeve in Nieuw Heeten en op Ramele, waar de buurt een aantal units heeft geregeld.”
De ruimte in de sporthal in Heeten zal in units worden onderverdeeld. Zo ontstaan er afgeschermde plekken waar zes bedden kunnen staan. Gedurende de vier weken loopt er 24 uur per dag een beveiliger rond. Daarnaast wordt er een locatieleider aangesteld die geholpen wordt door twee collega’s. De gemeente heeft al contact met partijen en vrijwilligers die activiteiten zullen aanbieden voor de asielzoekers. Maar dat zal niet op dagelijkse basis zijn. “Alles is ook een beetje afhankelijk van de samenstelling van de groep. Daar kan het COA pas in het weekend ervoor meer over zeggen”, zo meldt de gemeente.

Er komt een algemeen nummer zodat iedereen op elk moment van de dag opmerkingen kan maken en vragen kan stellen. Zie verder raalte.nl/noodopvang-heeten. Daar is onder andere een overzicht met antwoorden op de meest gestelde vragen te vinden. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.