Rick Evers: Boze boeren

De boeren gaan vandaag weer de weg op. Ik vind één tractor op de weg al irritant, laat staan zo veel. Daarom maar weer een thuiswerkdagje vandaag. Dat zouden die boeren ook eens vaker moeten doen. Scheelt een boel overlast op de weg. Maar even zonder gekheid, die maatschappijontwrichtende protesten iedere keer, moet dat nou?

Ik snap best dat de boeren een tikkie teleurgesteld zijn. Maar het is een feit dat er teveel stikstof is. En dat komt nou eenmaal vooral door al die koeien in de wei. Best leuk om te zien hoor, al die beestjes in het gras. Maar als het ten koste gaat van onze planeet, moeten we gewoon minderen. Dat is toch met alles zo? Waarom denken de boeren dan dat zij wel gewoon door kunnen gaan met de boel verstieren?

Dingen veranderen nou eenmaal. Vroeger zaten er in elke winkelstraat een paar muziekwinkels. Ik kwam er graag. Voor de nieuwste Red Hot Chili Peppers of een paar lege cassettebandjes. Maar op een gegeven moment wilden we geen cd’s meer en vielen die winkels bij bosjes om. Boze winkeliers die hun hele voorraad cd’s uit protest op de snelweg kieperden heb ik toen nooit gezien.

Maar Rick, dat is toch niet te vergelijken? Misschien niet helemaal. Toch denk ik dat er tegenwoordig minder behoefte is aan boeren dan dat ze zelf willen horen. Zo eten we veel minder vlees dan vroeger. Ik trouwens niet, maar veel mensen minderen of zijn helemaal vegetarisch. En kaas op de markt is heerlijk. Maar als voortaan nog maar de helft er ligt, is dat ook genoeg.

En natuurlijk heb ik makkelijk praten. Ik ben geen boer, maar tekstschrijver. Als onze sector onder druk staat, hebben we geen tractoren en hooibalen tot onze beschikking. We kunnen hooguit allerlei nare brieven naar Mark en Wopke sturen. Wel ijzersterke brieven natuurlijk. Creatief, zonder fouten en met mooie vondsten en zo. Die stoppen we dan midden in de nacht bij hun huisadres in de brievenbus. Kijk, zo kan het ook.

1 REACTIE

  1. Gebruik je boerenverstand! Dat zegt Caroline (BBB).
    Wel, als je je boerenverstand gebruikt dan bedenk je heel makkelijk dat je nooit meer op een stuk land kunt brengen dan wat dat stuk land kan verwerken / opnemen. Zoo simpel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.