Provincie Overijssel steunt schaapskuddes in Natura 2000 gebieden

ZWOLLE – De provincie Overijssel geeft tot en met 2032 zekerheid dat er geld beschikbaar is voor schaapskuddes met een herder die door terrein beherende organisaties worden gebruikt in Natura 2000 gebieden. Door gerichte begrazing wordt namelijk voorkomen dat heidevelden overwoekerd worden door grassen.

De provincie stelt het geld beschikbaar voor een periode van zes jaar (waarin ook de jaren 2021 en 2022 vallen) en tegelijkertijd wordt ook gewerkt aan het beschikbaar stellen van een vergoeding voor een volgende periode van zes jaar. In totaal gaat het dan om een bedrag van 15,7 miljoen euro tot en met 2032. De provincie maakt met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Landschap Overijssel verdere afspraken over de uitvoering. Zo komt er een stabiel verdienmodel voor schaapskuddes in Natura 2000 gebieden. Daardoor kunnen nu langjarige beheercontracten met eigenaren van deze schaapskuddes worden afgesloten.
In de periode 2018-2022 was er een tijdelijke subsidieregeling van de provincie voor schaapskuddes. Dit was een rechtstreekse subsidie aan individuele kuddes. “Die regeling gaf onvoldoende zekerheid voor de inzet van schaapskuddes op lange termijn”, zo laat de provincie weten. “Uit gesprekken met de eigenaren van gescheperde schaapskuddes bleek dat deze vooral behoefte hebben aan langdurige zekerheid van een vergoeding voor begrazing. Op die manier kan een kudde opgebouwd worden, passend bij het natuurgebied waar deze wordt ingezet. De nieuwe regeling geeft de schaapskuddes met herder meer duidelijkheid. “

Cultuurhistorie

Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher: “De inzet van gescheperde schaapskuddes is niet alleen belangrijk voor het in stand houden van de heidevelden in onze Natura 2000 gebieden en de vergrassing als gevolg van stikstofneerslag tegen te gaan. Schaapskuddes zijn ook een onderdeel van de cultuurhistorie van Overijssel en ons erfgoed. Ook om die reden steunen we de inzet van schaapskuddes. En veel mensen waarderen schaapskuddes. Het beeld van schaapskuddes met herder versterkt de positieve beleving van het landschap en de natuur. Daarmee dragen schaapskuddes ook bij aan recreatie en toerisme.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.