Prognoses pakken zéér positief uit voor Raalte: de komende jaren bijna 24 miljoen extra

0234262_money-g2789147e91920.jpg
.

RAALTE – De Meicirculaire van het Rijk pakt zéér positief uit voor de gemeente Raalte. Op basis van de prognoses mag Raalte over de periode 2023 tot en met 2026 namelijk in totaal bijna 24 miljoen euro extra verwachten uit het gemeentefonds. “Dat betekent dat we de komende jaren best veel geld hebben voor éénmalige en structurele uitgaven”, aldus wethouder Alexander Kreule. “Dat is goed nieuws, want we hebben ambities…”

Kreule benadrukt dat zo’n negentig procent van het gemeentelijke budget komt uit het gemeentefonds. “En dat op een begroting van zo’n 110 miljoen.” In 2023 gaat het om 5,3 miljoen euro extra; in 2024 om 6,9 miljoen; in 2025 om 8,4 miljoen en in 2026 om 3,1 miljoen. Bij dat laatste bedrag maakt Kreule echter wel een voorbehoud. “Want in 2026 verandert de achterliggende systematiek van de uitkeringen van het gemeentefonds. Hoe dat allemaal gaat uitpakken, weten we niet precies. Het Rijk en de gemeenten zijn hierover nog in gesprek.” De uitkeringen van het Rijk zijn op dit moment gekoppeld aan de Rijksuitgaven. Op het moment dat het Rijk meer geld uitgeeft, krijgen de gemeenten (doorgaans) ook meer. Kreule: “Het systeem omvat honderden parameters. Het pakt voor ons nu goed uit. Het is heel lastig om de verwachte meevallers te koppelen aan één of enkele parameters.”
Kreule benadrukt dat er grote opgaven liggen te wachten: de leefbaarheid van het buitengebied, de bouw van woningen en de aanpak van de scholen in de gemeente, om er maar een paar te noemen. “Er is veel te doen, maar de middelen zijn niet oneindig. Als het allemaal doorgaat, moeten we het daarmee doen. Dat betekent nog steeds dat we moeten kiezen en prioriteiten moeten stellen. Er zijn ook gemeenten die fors achteruit gaan. Dan liever natuurlijk dit: een flinke meevaller aan het begin van de nieuwe collegeperiode. Helemaal omdat we ook al hadden afgesproken om de woonlasten niet te verhogen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.