Praktijkondersteuner Jeugd voor Lemelerveld

DALFSEN/LEMELERVELD – Kinderen en jongeren met psychische klachten in Lemelerveld kunnen sinds 1 juli terecht bij een praktijkondersteuner Jeugd (POH-Jeugd). De gemeente is namelijk gestart met een pilot met een POH-Jeugd bij de huisartsenpraktijk in Lemelerveld. De POH-Jeugd houdt zich specifiek bezig met geestelijke gezondheidszorg bij jongeren in de leeftijd van 0-18 jaar en hun ouders.

Jongeren kunnen hier terecht met klachten zoals piekeren, angstklachten of slecht slapen. Ze kunnen via de huisarts, jeugdconsulent van de gemeente of jeugdarts van de GGD doorverwezen worden. Ook ouders kunnen er terecht met problemen op het gebied van opgroeien, ontwikkelen en opvoeden. De pilot duurt één jaar. Binnen dat jaar evalueren de samenwerkende partijen met elkaar de voortgang en wordt gekeken of het verlengd wordt.
Op dit moment worden vrijwel alle hulpvragen van jongeren met betrekking tot geestelijke gezondheidszorg, die bij de huisartsenpraktijk binnenkomen, doorverwezen naar specialistische jeugdhulp. “Een praktijkondersteuner Jeugd is in veel gevallen een zeer goed alternatief”, meldt wethouder Jan Uitslag. “In ongeveer vijf gesprekken worden de vragen door de praktijkondersteuner Jeugd opgepakt. Hierdoor wordt de jeugdige laagdrempeliger, sneller, beter en dichtbij geholpen. Daarnaast kan de praktijkondersteuner Jeugd gerichter verwijzen naar algemene ondersteuning, het zogenaamde ‘voorliggend veld’, die we in onze gemeente al hebben”.
De afgelopen jaren ziet de gemeente dat het aantal indicaties toeneemt, mede door corona-maatregelen en de gevolgen daarvan voor jeugdigen. Ook de wachtlijsten voor specialistische jeugdzorg nemen toe. Op basis van ervaringen die landelijk al zijn opgedaan, is de verwachting dat door inzet van de POH-Jeugd het aantal doorverwijzingen naar specialistische Jeugd GGZ wordt teruggedrongen. En daarmee ook de wachtlijsten en de kosten.

Meer deskundigheid

Wethouder Uitslag vervolgt: “Door de inzet van de praktijkondersteuner Jeugd komt er meer GGZ-deskundigheid voor jeugdigen in de huisartsenpraktijk. Ook is de verwachting dat de lokale samenwerking tussen bijvoorbeeld de huisartsen, gemeente, GGD en het voorliggend veld, wordt versterkt en dat problematiek breder wordt aangepakt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.