Onderzoek naar locatie bibliotheek Wijhe

WIJHE – Bibliotheek Salland onderzoekt samen met de gemeente Olst-Wijhe of het servicepunt van de bibliotheek in Wijhe aan de Kerkstraat verder kan gaan of een nieuwe locatie moet krijgen. De functies van Bibliotheek Salland worden namelijk steeds meer uitgebreid.

Het pand aan de Kerkstraat is onlangs verkocht. De nieuwe eigenaar wil in een deel van het pand appartementen maken. Onderzocht wordt nu of er voldoende ruimte voor de bibliotheek overblijft om alle taken op een goede manier uit te kunnen oefenen of dat een andere locatie hiervoor beter geschikt is. Een mogelijk alternatief is huisvesting in het gemeentehuis. Dit wordt nader onderzocht.
De vestiging van Bibliotheek Salland in Wijhe is veel meer dan het uitgiftepunt van boeken en tijdschriften. De locatie aan de Kerkstraat is een ontmoetingsplaats voor inwoners die er hulp en ondersteuning kunnen krijgen, bijvoorbeeld bij het versterken van bijvoorbeeld digitale vaardigheden. Verder vinden inwoners die moeite hebben met lezen en schrijven er taalondersteuning en worden er taallessen gegeven aan anderstaligen. “Juist voor de groep van laagtaalvaardigen, anderstaligen en minder digitaal vaardige inwoners vinden wij een laagdrempelige plek díchtbij de mensen van groot belang”, vertelt Sabine Tielenius Kruythoff van Bibliotheek Salland. “De Kerkstraat ligt mooi centraal in het dorp, daar waar de mensen toch al komen. Maar ook een vestiging in het gemeentehuis biedt voordelen. We worden steeds meer onderdeel van het sociaal-maatschappelijk netwerk en we leveren steeds meer een bijdrage aan maatschappelijke vraagstukken. Die functie sluit goed aan bij de functie van de gemeente; we zijn er (voor een deel) voor dezelfde doelgroep.”
Het huurcontact van de bibliotheek in Wijhe loopt nog tot en met 2023. Verwacht wordt dat de uitkomsten van het onderzoek in het laatste kwartaal van 2022 of het eerste kwartaal van 2023 bekend worden gemaakt. Naast de vestiging in Wijhe heeft Bibliotheek Salland ook een vestiging in het Holstohus in Olst. Op basisscholen in de gemeente werkt de bibliotheek met het concept ‘de Bibliotheek op school’. De toekomst van deze voorzieningen staat in dit onderzoek niet ter discussie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.