Nieuwe Basjkieren wandelroute bij Wijhe en Veessen

0234241_IMG9896OLSTWIJHE30MEI.jpg
.

REGIO – Wijhe en Veessen hebben een nieuwe wandelroute: de Basjkieren wandeltocht. Deze route van 12,4 km vormt een eerbetoon aan de Basjkieren. In 1813 hielpen zij om Nederland uit de greep van Napoleon te bevrijden. Behalve deze geschiedenis laat de wandeling de deelnemers ook kennismaken met de natuur rondom de IJssel.

Het verhaal van de Basjkieren is bijzonder. Het basiskamp van de Basjkierse ruiters – de voorhoede van het geallieerde leger: mannen én vrouwen uit het verre Basjkortostan, die meestreden bij de bevrijding van Nederland uit Franse overheersing, lag in de winter van 1813-1814 ruim zes weken bij Wijhe. De geallieerde troepen, die Nederland binnen enkele weken uit Napoleons greep bevrijdden, stonden onder leiding van de Baltisch-Duitse generaal Alexander von Benckendorff. Hij gaf medio november 1813 de Basjkieren opdracht een schipbrug over de IJssel aan te leggen bij Veessen. Meer dan twee maanden vormde de schipbrug voor Basjkieren, Kozakken en reguliere troepen een belangrijke strategische verbinding over de IJssel. Von Benckendorff wist met een waar huzarenstuk Amsterdam veilig te stellen, zodat daags daarna de Prins van Oranje – de latere Koning Willem I – in de hoofdstad tot staatshoofd van het bevrijde Nederland kon worden uitgeroepen.
De nieuwe wandelroute laat de deelnemers kennis maken met de unieke geschiedenis van de Basjkieren. Zo verbindt de route drie markante punten: het Kozakkenpontje over de IJssel, ongeveer op de plek waar de schipbrug lag en twee kunstwerken, die aan de Basjkieren herinneren: in Wijhe een artistieke impressie van Benckendorff in een officierstent, die de plek van het kampement van de Basjkieren markeert, en in Veessen een levensgroot beeld van een Basjkierse ruiter. De monumenten zijn vormgegeven door de naar Nederland geëmigreerde beeldhouwer Alexander Taratynov. Niet alleen de geschiedenis, maar ook de natuur rondom de IJssel zorgt ervoor dat deze wandeling de moeite waard is.

Samenwerking

De route is nu te downloaden op www.verslingerdaansalland.nl. Binnenkort verschijnt de wandeltocht ook op de Wandel Beleefkaart Olst-Wijhe, een initiatief van Gastvrij Wijhe en Natuurlijk Olst. De wandelroute is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Historische Vereniging Wijhe, Museum Geelvinck (Heerde-Amsterdam), de gemeente Olst-Wijhe, Visit Heerde en Salland Marketing en mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel.
Voor meer informatie: www.bashkirs.nl, www.geelvinck.nl, www.historischeverenigingwijhe.nl, www.visitheerde.nl en www.verslingerdaansalland.nl.

Foto: Wandelaars bij het Kozakkenpontje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.