Natuurmomenten: Trekkers langs de weg

0233806_Natuurmomenten.JPG
.

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Deze week zijn het de trekkers die aandacht voor het stikstofprobleem vragen.

Voor ik de weg uitstippel naar een camping, gelegen tussen het altijd mooie Maastricht en een natuurreservaat langs de Maas, neem ik nog even de tijd om een rondje door de omgeving te fietsen. Kijk, in de Boetelerenk en daarginder staan netjes de trekkers langs de weg. De een heeft een omgekeerde vlag op de voorruit van de cabine, een ander heeft een pakkende tekst bedacht en de jonge generatie boertjes doet ook mee met kleine minitrekkertjes. Ook daar bij die eeuwenoude boerderij wordt de trekker na gebruik weer snel op de juiste plaats langs de Schoonhetensweg gezet. Veel meer kunnen ze op dit moment niet doen dan gespannen wachten en hopen op een gunstige afloop van de stikstofcrisis.

Hier op het Boetelerveld ga ik lopend verder, het pad is te mul om te fietsen. Hoor, daar links zitten jonge buizerds te bedelen om voedsel en daar zit een torenvalkje in die dode boom. Een spannetje veldleeuweriken wacht tot ik weg ben om vervolgens de jongen op het nest in een pijpenstrootje-pol te voeren. En kijk daar, daar lopen zeker vijftig schapen in een afgezette omheining bij het Kleine Turfgat. Dat is mooi! Hopelijk slaagt de proef met deze druk blatende grasmaaiers.

Hier onder de boom achter in het veld eet ik maar even mijn appeltje op. Prima zo met uitzicht op het Grote Rietgat. Het is stil om me heen. Een roodborsttapuit heeft me in de gaten, maar het zijn de miegempen die achter me vanuit de boomstam op mijn pad komen, of eigenlijk andersom. En hoor ik nu raven? Waar komt dat schorre ‘kroa-kroa’ geluid vandaan? Ja daar, kijk eens, daar zitten twee juvenielen in die hoge grove dennen te donderjagen. Mooi man!

Aan de achterzijde vervolg ik m’n fietstocht over de Eekte, tussen de Sallandse Heuvelrug en het Boetelerveld door. En kijk daar, wat is dat nou? Dat is mooi! Kijk daar is een brede strook met wilde bloemen en akkerkruiden rondom het weiland ingezaaid door de boer. En kijk daar langs die greppels in de graspercelen ook. En ook hier staat ook een trekker als blikvanger, maar wel met een andere boodschap en doel. MijnBloemenland.nl staat er op de plank. Het is niet zomaar een trekker, het is een bijen-en insectenhotel. Mooi bedacht zeg!

Dit boerengezin is bewuster gaan boeren en heeft zijn melkveehouderij zo ingericht, dat het voor mens en dier goed toeven is. De bloemen en kruidendiversiteit langs de perceelgrenzen heeft aantrekkingskracht op insecten en vogels en dat is weer prima voor de biodiversiteit. Het eerste paartje patrijzen heeft zich zelfs al gemeld op het boerenerf. Hoe mooi kan het zijn…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.