Natuurmomenten: Even rondkijken

0233336_Natuurmomenten.JPG
.

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Deze week word Sjaak overweldigd door het vele moois dat er te zien is in het Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Zo, de caravan staat in de Kop van Overijssel dichtbij het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Na een paar dagen rondfietsen door het enorme meren- en moerasgebied en knusse dorpjes als Giethoorn, Blokzijl en Ossenzijl ga ik vandaag naar de vogelkijkhut aan de Lokkenpolder bij Kalenberg.

Onderweg is er al een boel moois te zien. Kijk daar rechts zitten allemaal meeuwen tussen de mais en op een afrasteringpaaltje zit een buizerd zijn veren te kammen. Een andere, daar tussen die ronde hooibalen, heeft duidelijk een prooi geslagen. De ooievaars zijn ook hier niet te tellen en daarginder laat de zoveelste bruine kiekendief zijn foeragecapriolen zien. Langzaam zweeft het mannetje met zijn duidelijk zwarte vleugelpunten laag over de rietkraag op zoek naar jonge vogels, eieren, kikkers of kleine zoogdieren.

Nu nog even de brug over en dan fiets ik zo de tien hectare grote Lokkenpolder in. Maar eerst moet die brug omlaag. Het duurt wel erg lang, er zijn hier nog meer boten dan toeristen. Kijk, daar die boerenzwaluw eens. Hij komt aanvliegen met nestmateriaal en wacht op het onderdek van de openstaande brug totdat deze weer naar beneden gaat. En eindelijk gaat de brug weer neer en mogen wij er overheen. Maar ook het ‘boertje’ kan met zijn mooie luxe veertje het nest onder de brug klaarmaken voor een vervolglegsel.

Hé hé, daar ben ik dan eindelijk in de vogelhut. Wah mooi is het uitzicht hier. Ssst! Ssst! Ik moet vooral stil zijn en wordt door een fotografe gewezen op een ijsvogeltje rechts op vijftig meter op een hangende tak. Zo hey, wat een mooie binnenkomer zeg! Door afgraving van het veen is hier een eldorado voor watervogels ontstaan. Hier komen soorten als wintertaling, zwarte stern, blauwborst, rietzanger en dus ook ijsvogeltjes voor.

De tip zonet kwam van natuurfotografe Wieja. Zij heeft een eigen website en geeft presentaties met veel mooie foto’s en verhaaltjes over haar waarnemingen in de natuur. Enthousiast vertel ik over mijn nieuwste waarnemingen in de Weerribben van een zeearend, purperreiger en zelfs een roerdomp. Dan vertelt ze over al dat moois wat er nog meer te ontdekken valt, zoals de otters, hermelijntjes, kraanvogels, baardmannetjes, visarenden en nog heel veel meer.

Ik weet nu al dat deze vakantie veel te kort zal zijn. Maar ja, je moet wensen en uitdagingen houden natuurlijk…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.