‘Iedereen is positief over duurzaamheid, maar het lukt niet”

0232135_SWD_voorzitter_stroom_c_2.JPG
.

Sallandse Wandelvierdaagse wil liever eigen stroom in plaats van aggregaat, maar: ‘Er gebeurt niks’

RAALTE – Je kunt als gemeente Raalte wel de mond vol hebben over duurzaamheid, maar dan moet het niet alleen bij woorden blijven. “Als Sallandse Wandelvierdaagse zijn we nu al ruim 2,5 jaar in gesprek over het gebruik van stroom in plaats van een dieselaggregaat op de Domineeskamp, maar het lukt gewoon niet. Iedereen zegt van goede wil te zijn, maar er gebeurt niks. En waarom? Geen idee.”

Het zit voorzitter Jurgen Bruggeman en bestuurslid facilitair Jos Hogeman van de Sallandse Wandelvierdaagse behoorlijk hoog. Ze kiezen in de beste Sallandse traditie hun woorden met zorg, willen niemand beledigen, onheus bejegenen of aanvallen, maar zijn het inmiddels wel behoorlijk zat. “Het gekke is dat we zelfs niet weten op wie we precies boos moeten worden bij de gemeente.”
Net als bij de andere festivals draait er al jaren bij de Sallandse Wandelvierdaagse dag en nacht een dieselaggregaat van de Powershop om de stroom te leveren voor de grote tent op de Domineeskamp. Komend najaar, van 18 tot en met 21 oktober, zal dat tijdens de eerste editie na twee jaar corona niet anders zijn. “Maar onze Sallandse wandelvierdaagse moet het van de natuur hebben. Daarom willen we heel graag meer duurzaam werken om iets terug te doen, bijvoorbeeld anders omgaan met plastic bekers, maar dus ook geen dieselaggregaat meer gebruiken. Er gaat bij ons toch in zo’n week meer dan 2.000 liter diesel door. In het Westen zijn al festivals waar ze rekening moeten houden met CO2-uitstoot. Zo ver komt het hier ooit ook”, legt Bruggeman uit.
Hoe het zonder aggregaat kan, weet Hogeman in ieder geval wel. “Op de Domineeskamp staat aan de kant van de Lifgerusstraat al heel lang een afgesloten stroomkast waarop je elektriciteitskabels kunt aansluiten. Die is van de gemeente denken we, want daarvan krijgen we de sleutels om de kast te openen. Alleen is het beschikbare vermogen veel te klein. Wij gebruiken dat nu alleen aan het begin van de opbouw om bijvoorbeeld koffie te zetten. We zijn er van overtuigd dat je die kast zonder veel kosten en moeite geschikt kunt maken voor een veel hoger vermogen, genoeg voor de hele Vierdaagse. Alleen, dat gebeurt dus maar niet. Terwijl tijdens bijeenkomsten afgelopen jaren over het evenementenbeleid ook de vertegenwoordigers van de gemeente Raalte zeggen dat ze onze ideeën over meer duurzaamheid verwelkomen.”

Biodiesel

Bij de komende editie in oktober zal in ieder geval, als eerste stap, biodiesel voor het aggregaat worden gebruikt als er dan nog geen stroom beschikbaar is, zo stellen de twee bestuursleden. Hogeman: “Dat is flink duurder maar we willen het echt doen. In 2019, toen een liter diesel nog 1,15 euro kostte, was biodiesel al 37 cent duurder. Ik weet niet precies hoe de prijzen nu liggen, maar die zijn misschien wel verdubbeld. De Powershop wil in ieder geval meewerken.”
Voorzitter Bruggeman: “Omdat we er maar niet door heen komen bij de gemeente zoeken we nu heel bewust de publiciteit. We willen gewoon weten waarom er niks gebeurt terwijl iedereen van goede wil zegt te zijn. Waarom komt er geen onderzoek naar een stroomvoorziening met meer vermogen op de Domineeskamp? Wij willen natuurlijk ook meebetalen, daarom hebben we extra geld over voor biodiesel. Bij grote muziekfestivals en feesten als Ribs & Blues en Stöppelhaene draaien natuurlijk meer aggregaten dan bij ons, die zullen niet zonder kunnen. Maar stel je nu eens voor dat die festivals dan met één aggregaat minder toe kunnen, dan is dat toch mooi in ons gezamenlijk streven naar meer duurzaamheid? We willen graag met die andere festivals samenwerken.”

Kader met raster: Inschrijvingen

Sinds 1 mei is de inschrijving voor de komende editie geopend. De belangstelling is bijna net zo groot als in 2019, het laatste jaar voor corona. “Het aantal inschrijvingen loopt nog iets achter, maar we rekenen gewoon weer op vierduizend deelnemers”, vertelt Bruggeman. “We moeten het ook echt van de laatste maanden augustus en september hebben.”
Financieel is de Sallandse Wandelvierdaagse gezond, mede door de succesvolle Alternatieve Wandelvierdaagsen, waarbij deelnemers met een routeboekje op dagen dat ze zelf wilden op pad gingen. Bruggeman: “Maar we merken bij de voorbereidingen nu dat de kosten enorm gestegen zijn. Veel leveranciers zijn in de coronajaren gestopt, dus moet je nieuwe zoeken. Niets ten nadele van die nieuwe leveranciers, maar ze zijn allemaal veel duurder. Kijk maar naar de kosten voor de tent die we laten opzetten. Het liefst zochten we die leveranciers altijd in de eigen streek, dat past bij ons evenement, maar dat is nu echt veel moeilijker geworden. We hebben om die gestegen kosten te kunnen dekken ook het inschrijfgeld met een tientje moeten verhogen. Dat kon gewoon niet anders wil je een gezonde begroting krijgen.”
“De routes zijn in ieder geval al uitgezet. En we moeten weer die hele club van 150 tot 175 vrijwilligers bij elkaar brengen. Sommigen hebben in die twee coronajaren toch andere bezigheden gevonden, maar het gaat lukken”, vult Hogeman aan.

Foto: Voorzitter Jurgen Bruggeman (links) en bestuurslid Jos Hogeman van de Sallandse Wandelvierdaagse bij de stroomkast op de Domineeskamp. “Waarom lukt het maar niet om hier voldoende stroom uit te krijgen zodat we geen dieselaggregaat nodig hebben?”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.