Hospice de Cirkel doorstaat coronajaren goed

0233282_Hospice_wil_uitbreiden_c.JPG
.

RAALTE – De twee coronajaren 2020 en 2021 waren voor hospice de Cirkel een stevige uitdaging. Vorig jaar waren er dertig opnames. Net als in 2020 (25 opnames) was dat lager dan in het pré-coronajaar 2019 toen 46 gasten ervoor kozen om hun laatste dagen in het hospice door te brengen.

Ook de hulp thuis bij terminale patiënten daalde afgelopen twee jaar; in 2019 ging het nog om 34 inzetten en dat daalde in 2020 naar 18 om vorig jaar weer te stijgen naar 32. Opvallend is wel dat het aantal verblijfsdagen van gasten in het hospice vorig jaar bijna gelijk was als dat in 2019. Bij de zorg bij terminale patiënten thuis, voor het grootste deel ’s nachts, ging het vorig jaar om 788 uren tegen 1064 in 2019.
Het voorkomen van verspreiding van het virus onder gasten en vrijwilligers was de afgelopen twee jaar van het grootste belang, zo merken voorzitter Klaas Koekkoek en secretaris Wim Veldhuis in het recent gepubliceerde jaarverslag 2021 op. “Het was een behoorlijke uitdaging om toch zo veel mogelijk de opnames in het hospice en het inzetten thuis door te laten gaan.”
Een grote rol spelen daarbij de gemiddeld wat oudere en daardoor kwetsbaardere vrijwilligers – en hun naasten – van de Cirkel, zo zeggen Koekkoen en Veldhuis; “Diverse vrijwilligers hebben er voor gekozen tijdelijk niet inzetbaar te zijn. Volstrekt begrijpelijk! Tijdens coronaluwe periodes zijn velen toch terug gekomen, maar het was vaak wel moeilijk het rooster sluitend te krijgen.”
Het gevolg was dat soms maar twee van de vier beschikbare kamers gebruikt konden worden voor gasten uit Raalte en wijde omgeving. Vooral gasten van buiten de streek kwamen afgelopen jaren niet naar Raalte. Waar in 2019 nog acht gasten van buiten de regio Salland kwamen, daalde dat in de twee jaar erna tot slechts één per jaar. Wel slaagde de stichting er in zowel 2020 als 2021 in om financieel met een klein batig saldo af te sluiten, mede door bijna 35.000 euro per jaar aan bijdragen, nalatenschappen en giften van particulieren.

Vijfde gastenkamer

Het bestuur van de Cirkel gaat ervan uit dat komende jaren, uiteraard als een nieuwe coronagolf geen roet in het eten gooit, het aantal gasten in het hospice en daarmee de behoefte aan terminale zorg verder zal groeien. In september vorig jaar werd daarom al het plan geopperd om een vijfde gastenkamer aan de linkerkant van het gebouw aan de Monumentstraat te bouwen. Nadat de plannen uitgewerkt waren en er voor een goede financiering gezorgd was, kon dit voorjaar de bouw beginnen. De verwachting is dat de uitbreiding komend najaar klaar zal zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.