Doek gevallen voor straattheaterfestival StreetLive

0234244_IMG3686.jpg
.

RAALTE – Het doek voor Stichting StreetLive is gevallen; de stichting die zo’n twintig jaar op de laatste zaterdag van september nationale en internationale straatartiesten naar Raalte haalde, heeft zichzelf opgeheven. Drukte van de bestuursleden, corona en de eeuwige strijd om de begroting rond te krijgen zijn de belangrijkste oorzaken, zo vertelt bestuurslid van het eerste uur Paula Rampen.

“Raalte moest in het begin zeker aan ons wennen, zeker aan die kleine theatrale acts, maar in de loop der jaren werd de waardering groot. Veel bezoekers liepen op die zaterdag eind september met het tijdschema rond om maar zoveel mogelijk acts te kunnen zien op de verschillende locaties in het centrum.”
Zoals zo veel goede ideeën in Raalte ontstond ook StreetLive begin deze eeuw in de kroeg. “Wat hebben we hier nog niet? Straattheater dus”, zo vertelde Gerard Weenink, vanaf het begin in 2003 betrokken en vele jaren voorzitter, bij de vijftiende editie in 2017: “Vanaf het begin hebben we als StreetLive gekozen voor een breed aanbod met heel verschillende acts, van pure slapstick tot mime en van acrobatiek tot muziek. Iedereen kan dus altijd wel iets vinden van zijn of haar gading.“
Financieel was het altijd moeilijk om de flinke begroting rond te krijgen, zo weet Paula Rampen. “We kozen vanaf het begin voor gratis toegang. Dat was elk jaar weer best lastig. We moesten het van sponsoring, giften en steun van onder meer de gemeente en het bedrijfsleven hebben. Ook werd er die zaterdag gecollecteerd maar dan nog was het lastig.”
In 2014 was het gebrek aan geld zelfs de belangrijkste redenen om de dertiende editie van StreetLive toen niet door te laten gaan. “Door teruglopende subsidies enerzijds en oplopende kosten anderzijds werd het financiële risico gewoon veel te groot”, zo legde penningmeester Harrie Wichink Kruit toen uit. Door onder meer steun van de gemeente Raalte kon StreetLive het jaar daarop weer worden gehouden totdat corona later twee jaar lang roet in het eten gooide.

Moeilijk

Het vinden van sponsors uit het bedrijfsleven was ook altijd moeilijk weet Gerard Weenink: “Wij konden als vrij toegankelijk straattheaterfestival potentiële sponsors ook niet echt veel aanbieden behalve een kop koffie. Daarnaast was het erg moeilijk om als bestuur mensen te vinden die dit soort commerciële activiteiten voor hun rekening wilden nemen. Het was al die jaren sowieso niet makkelijk om nieuwe kandidaten voor vacante bestuursfuncties te vinden. Terwijl de publieke belangstelling voor straattheater en voor StreetLive juist erg groot was.” Ook werd gezocht naar donateurs, bijvoorbeeld liefhebbers van straattheater in Raalte die jaarlijks een bijdrage van 25 euro zouden willen betalen. Ook dat leverde uiteindelijk te weinig op.

Stamppotbuffet

Paula Rampen schat dat in de loop der jaren ergens tussen de 150 en 200 acts naar Raalte konden worden gehaald. “We hebben daarbij jarenlang goed samengewerkt met de Overijsselse Stichting Kunsten op Straat, maar die is inmiddels ook gestopt. Daardoor konden we internationale artiesten op zaterdag naar Raalte halen die dan op zondag in Diepenheim optraden.” Die artiesten werden dan zaterdagavond bij Laurel’s onthaald op een typisch Nederlands stamppotbuffet wat bijzondere reacties opleverde. Niet alleen professionele acts kwamen naar Raalte, maar er was ook altijd aandacht en ruimte voor lokaal zang- en danstalent. Dansgroep de Firecats trad bijvoorbeeld vele jaren op en ook de meiden van RVG Kwiek met alles van hiphop tot musical en dance. Rattletrap met leden uit onder meer Raalte bracht vaak muziek van de jaren 70 tot nu.

Foto (archief): Annet van Raalten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.