Boeren terug bij Jumbo: geen blokkade, wel hinder

0234282_IMG5169.JPG
.

RAALTE – En daar zijn ze weer. De protestboeren zijn terug bij de Jumbo aan de Aakstraat. Niet om te blokkeren, maar wel om te hinderen. Volgens de boeren mogen ze elke vrachtwagen maximaal tien minuten ophouden. De gemeente Raalte heeft toestemming gegeven voor de demonstratie, maar zal ongetwijfeld niet blij zijn met het hindergedeelte ervan. En zo voltrekt zich een juridisch kat-en-muisspel tussen de boeren en de gemeente.

Want er loopt nog een kort geding. De boeren willen dat de gemeente de noodverordening, waarmee (de eerdere) blokkades verboden werden, van tafel haalt. De gemeente heeft die noodverordening voor nu ingetrokken, maar de rechter doet morgen uitspraak. “Op advies van de rechter zijn we gisteren in gesprek geweest met de burgemeester”, vertelt een woordvoerster van de actievoerders. “We hebben onze demonstratie daarbij aangekondigd en akkoord gekregen.”
Ze beaamt dat het een kat-en-muisspel is geworden. “Maar we willen met deze actie ook een signaal afgeven naar de burgemeester. Laat ons nou, druk ons nou niet de kop in: demonstreren is een recht. Als ik hier zou lopen met een bordje met daarop de tekst ‘Boeh!’ zou jij hier ook niet staan. Blokkeren valt onder het demonstratierecht…”
Hoe lang de boeren er blijven? Dat is nog niet duidelijk. Wel valt op dat het er nu aanzienlijk minder zijn dan eerder. “Voor deze actie hebben we minder trekkers nodig dan voor een blokkade”, stelt de woordvoerster. “We gaan elkaar afwisselen. We willen hiermee laten zien dat we nette acties houden. Maar we zijn nog steeds boos genoeg. Ook vanwege het besluit van de gemeente Dalfsen dat de omgekeerde vlaggen van de gemeentelijke eigendommen moeten.” We grappen dat we gezien de Zwarte Cross juist nu even geen acties hadden verwacht. Ze begint te lachen: “Daarom doen we het nu ook vooral met oudere boeren. De jongeren wisselen ons na dit weekend wel weer af…”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.