‘Bibliotheek moet blijven in het centrum van Wijhe’

(Ingezonden brief)

WIJHE – Bibliotheek Salland onderzoekt samen met de gemeente Olst-Wijhe of het servicepunt van de bibliotheek in Wijhe aan de Kerkstraat verder kan gaan of een nieuwe locatie moet krijgen. Een plek in het gemeentehuis behoort tot de mogelijkheden. René Kral en Anke Kral-Velthuis klommen namens Stichting Vrienden van de Wijhese bibliotheek in de pen om hun onvrede te uiten.

“Vanmorgen werden wij onaangenaam verrast door een bericht in de Stentor, dat de bibliotheek Wijhe mogelijk gaat verhuizen uit het centrum naar het gemeentehuis aan de dijk. De geschiedenis over de plaats van de bibliotheek gaat zich helaas herhalen. In 2014 dreigde de bibliotheekvoorziening door een bezuiniging van de gemeente te verdwijnen. Door een gezamenlijke actie wisten de bewoners, Plaatselijk belang en Gastvrij Wijhe de bibliotheek voor het dorp te behouden. Nader onderzoek wees uit, dat de huidige plek het meest geschikt is. De gemeente heeft toen het onzalige plan uitgevoerd om het bibliotheekgebouw te verkopen. Met de opbrengst zou het exploitatietekort voor negen jaar worden gefinancierd. Een onzekere en wankele constructie! Sindsdien is het pand in meerdere handen overgegaan. Aangezien de bibliotheek een huurcontract heeft voor onbepaalde tijd met wederzijdse opzegging is het opnieuw een speelbal geworden met een onzekere toekomst.

Allereerst moet de gemeenteraad zorgen voor een structurele financiering. Tevens moet de bibliotheek qua toegankelijkheid voor de inwoners op de huidige plek blijven. Het gemeente- huis is voor veel bewoners te ver verwijderd en door het drukke verkeer op Raalteweg vol risico. Voor de reuring en levendigheid in de Langstraat is het van belang, dat de bibliotheek midden in het dorp blijft. Door het vertrek van het gemeentehuis en de apotheek is al een stuk levendigheid verdwenen. Het vertrek van een publieke functie als de bibliotheek zou opnieuw te pijnlijk zijn.

Ik sprak de directeur Sabine Tielens Kruythoff van Bibliotheek Salland telefonisch. Zij gaf aan dat door de veranderende functie van de bibliotheek de huidige locatie ongeschikt zou zijn. Ook zouden de inwoners via het medisch centrum de gang naar het gemeentehuis wel weten te vinden. De door haar geschetste overlap met mensen met een schuldenproblematiek vinden wij te ver gezocht. De leegstand in het gemeentehuis mag geen factor zijn om de bibliotheek daar te vestigen. De heer Jan van ’t land van de leegstandscommissie Wijhe onderschrijft ons standpunt over de huidige vestigingsplaats van de bieb. De gemeente Olst-Wijhe en de bibliotheek Salland zouden er goed aan doen om in samenspraak met alle betrokkenen een besluit te nemen. Ja, zo werkt het democratisch proces in Wijhe!”

Anke Kral-Velthuis
René Kral
Stichting Vrienden van de Wijhese bibliotheek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.