Benefietconcert van The Cult-tributeband Sun King voor Taveerne Tivoli

0232827_Sun_King-28.jpg
.

RAALTE – The Cult-tributeband Sun King verzorgt op zaterdagavond 16 juli een benefietconcert in Taveerne Tivoli in Raalte. De band met deels Sallandse roots treedt gratis op. Wel staat er een bus voor een vrije gift. De opbrengst is bestemd voor Taveerne Tivoli, dat opkrabbelt na de moeilijke coronaperiode. De dames van de Dragon Girls luisteren het optreden op met dans, vuur en passie.

The Cult is een Engelse rockband rondom zanger Ian Astbury en gitarist Billy Duffy. Het echte succes begon in 1985 met het album ‘Love’; een mengelmoes van postpunk en psychedelische rock. Het album bevatte onder andere de hits ‘She Sells Sanctuary’, ‘Rain’ en ‘Revolution’. Opvolger ‘Electric’ uit 1987 tapte uit een wat ander muzikaal vaatje. De psychedelica waren grotendeels verdwenen en in plaats daarvan stond de plaat vol met stoere, ‘vuist in de lucht’-rock. Het maakte dat de band ook het hardrock- en bikerpubliek begon aan te spreken. In 1989 volgde het album ‘Sonic Temple’, muzikaal gezien een samenvoeging van de invloeden van de eerder genoemde albums: een melodieuze en opzwepende mengelmoes van hardrock en psychedelica. Het nummer ‘Edie (Ciao Baby)’ werd een grote hit. Met Sonic Temple bereikte The Cult het hoogtepunt van haar roem (in 1992 was de band de headliner van Pinkpop). De band bestaat nog steeds. Sun King (naar het gelijknamige nummer op Sonic Temple) richt zich vooral op het werk van The Cult uit de glorietijd: dat van de drie eerder genoemde albums.

‘Goed bezig’

Het idee voor Sun King komt van zanger Sander van Olphen. “Ik luisterde in de auto naar een live-album van The Cult en besloot: ‘Dit ga ik doen’.” De Zwollenaar (oud-Luttenberger) heeft al vele meters gemaakt op de podia van het land. Voor het coronavirus trad hij nog regelmatig op met een The Tragically Hip coverband. “Ik speel al jaren samen met gitarist Wilco Lindeboom uit Dalfsen, hij woont nu in Vroomshoop. Zonder hem was ik er niet aan begonnen. Hij is hier echt de man voor. En hij wilde meedoen.” In hun netwerk vonden de twee andere muzikanten: bassist Ronald Oosterkamp uit Hardenberg en drummer Jan Habers uit Gramsbergen. Door het coronavirus was het aanvankelijk alleen maar repeteren. Maar, zo stelt Sander: “Nu zijn we goed bezig. Het is ons doel om zoveel mogelijk live te spelen. Dit is niet bedoeld voor een paar keer.”

‘Stil van’

Sander trad al eerder met zijn Hip-coverband op bij Tivoli. “En met Sun King wilde ik graag een keer weer. Maar ja, corona. Eva Middelbosch vertelde dat ze het financieel moeilijk had. Dat ze erbij was gaan werken om te voorkomen dat Tivoli er financieel aan onderdoor zou gaan. Daarom heb ik met de band overlegd. Zullen we een benefiet doen? Iedereen vond het prima. Toen ik het Eva voorlegde, werd ze er stil van. Wij vinden dat ze dit verdient. Tivoli is nog maar een van de weinige plekken in Salland, waar regelmatig plek is voor rockbands.” Maar door de aanhoudende coronamaatregelen kwam het er niet van. Sander: “En ik zelf had zoiets van: ‘We doen dit pas als ook écht alles weer mag’. Dat er zoveel mogelijk mensen bij kunnen zijn. Nu kan dat weer. We willen er iets bijzonders van maken. Daarom doen de Dragon Girls ook mee. Mooie meiden die een act vol vuur en passie verzorgen. Het is dan wel een benefietconcert, maar we hopen ons ook echt aan zoveel mogelijk Sallanders te presenteren.”

Aanvang is om 21.30 uur. Het optreden vindt bij mooi weer buiten in de tuin plaats; bij slecht weer binnen. De entree is gratis. Een vrije gift is welkom.

Foto: Steven van Olphen

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.