Zorgboerderij Damhoeve van start met bouw appartementen voor mensen met dementie

0232602_Ina_Brinkhuis_en_Gert_van_Dam.jpg
.

DALFSEN – Wat doe je met de stallen als je geen opvolger hebt voor de boerderij? Met die vraag liepen Ina Brinkhuis en Gert van Dam uit Dalfsen de afgelopen jaren rond. Op hun terrein aan de Heinose kant van de N35 bood het echtpaar met Zorgboerderij Damhoeve al dagbesteding aan mensen met een beperking, maar nu zetten ze ook de volgende stap: Damhoeve Buiten Gewoon Wonen. Het wordt een unieke zorginstelling met twintig appartementen voor mensen met dementie.

Het idee begon al heel wat jaren geleden. “Er kriebelde iets”, vertelt Ina daarover. “Dat gevoel viel samen met de conclusie dat we geen opvolger voor de boerderij hadden. Als Gert zou stoppen, kwamen de stallen leeg te staan. Wat gaan we daar dan mee doen? Omdat we hier bij de dagbesteding elke dag zien wat de rust, ruimte en de natuur met mensen doet, ontstond het idee om de ruimte te gebruiken voor 24-uurszorg.”
Inmiddels is het echtpaar 3,5 jaar verder en het plan is eindelijk helemaal rond. Gert is vorig jaar gestopt met boeren, de schuren zijn afgebroken en de bouw van de appartementen is recentelijk officieel begonnen. Alles wordt gebouwd in de stijl van de boerderij en dus komen er twee ‘stallen’ met tien kamers en worden deze gedeeltes met elkaar verbonden door een ontvangstruimte die eruitziet als hooiberg. Alle bewoners krijgen een eigen appartement met sanitair en een klein tuintje. Daarnaast zijn er twee ruime woonkamers. Volgend jaar mei hoopt het echtpaar de eerste bewoners op de zorgboerderij te verwelkomen.
De locatie maakt de Damhoeve uniek in de regio. Overal heb je een prachtig groen uitzicht, maar daarnaast is er ook ruimte voor een fijne wandeling langs de dieren, door de bloementuin of naar het nabijgelegen landgoed Soeslo. “De wereld van mensen met dementie wordt steeds kleiner en ze kunnen steeds minder, maar als ze hier lopen dan zien ze de dieren en de bloemen en voelen ze de wind en de natuurlijke prikkels. Dat gevoel draagt alleen maar bij aan het welzijn en welbevinden van mensen.”

Continuïteit

Om ook na de komende jaren de continuïteit van de zorgappartementen te waarborgen, hebben Ina en Gert er bewust voor gekozen om een stichting te maken van Damhoeve Buiten Gewoon Wonen. “Het moet niet alleen aan ons hangen”, zo vertellen de twee. “We hopen nog heel lang zelf betrokken te blijven, maar we realiseren deze appartementen niet alleen voor de komende paar jaar. We hopen natuurlijk dat dit over dertig jaar nog altijd bestaat.” De komende jaren zal Ina wel zitting nemen in het stichtingsbestuur om de missie en de visie van het echtpaar over te dragen.

Zorgboerderij Damhoeve houdt op zaterdag 20 augustus een open dag. Iedereen is welkom om de zorgboerderij te komen bewonderen én om de plannen voor Stichting Damhoeve Buiten Gewoon Wonen te bekijken. Je kunt ook contact opnemen met Ina via 06 46 06 16 97 of door te mailen naar buitengewoonwonen@damhoeve.nl.

2 REACTIES

  1. Ina en Gert jullie hebben durf maar wat een fantastisch plan. Ik had het wel een keer gelezen maar dacht het zijn plannen. Nu kreeg ik Dalfser Magazine en zie de plannen worden werkelijkheid. Geweldig. En past denk ik helemaal in het Sallandse en Vechtdal.Deze vorm van wonen is behoefte aan.Vast!
    Wens jullie heel veel succes en nu maar hopen dat de bouwmaterialen betaalbaar blijven.
    k`kom n`keer kiek`n .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.