Wereldwinkel Heino viert 30-jarig bestaan

0231336_Rita_Kolk__Henny_Siebert_en_Anneke_Kanis.jpg
.

HEINO – De Wereldwinkel Heino viert op zaterdag 18 juni het 30-jarig bestaan. Dat gebeurt met twee modeshows met fairtrade kleding in samenwerking met Sari-Dalfsen. De eerste begint om 11.15 uur; de tweede om 13.00 uur. Er is ook muziek van de Djembégroep.

Al lang voordat fairtrade trending werd, opende Wereldwinkel Heino haar deuren. Eerst in de kelder van een speelgoedwinkel, nu op een A-locatie naast het Dorpshuus. In 30 jaar is er duidelijk veel veranderd, maar de boodschap blijft hetzelfde: ‘Koop bewust met respect voor mens en milieu’.
Het begon ooit allemaal met een adventsactie van actiegroep Solidaridad. Zij brachten dertig jaar geleden de ‘eerlijke koffie’ onder de aandacht. “De koffie was precies hetzelfde, maar ze probeerden de boeren eerlijker te betalen”, zo vertelt medeoprichter Anneke Kanis. “Net als elke advent vormden wij een klein werkgroepje en maakten we reclame voor de koffie.” De groep besloot vervolgens de koffie bij verschillende winkels aan te bieden. “Al snel riep burgemeester Ton van den Berg ons bij hem. Hij wilde budget vrijmaken voor ons project om de actie echt fundamenteel te laten worden. Geen momentopname, maar zorgen dat de boeren echt op ons konden rekenen.”
Dat leidde dus tot de oprichting van de Wereldwinkel Heino, die dertig jaar later nog altijd bestaat. De missie bleef hetzelfde, al werd het assortiment flink uitgebreid. Bestuursleden Henny Siebert en Rita Kolk genieten elke dag van hun vrijwilligerswerk in de winkel. Maar in het begin werden de initiatiefnemers gezien als een stelletje geitenwollen sokken, zo vertelt Anneke. “De laatste jaren zien we dat echt veranderen, mensen zijn zich veel bewuster van de wereld om hen heen. Vooral jongeren.” Henny knikt: “Wij verkochten altijd best veel fairtrade levensmiddelen, maar tegenwoordig liggen die gewoon in de supermarkt. Dat is fantastisch, want het gaat er niet om dat wíj het verkopen, maar dat het überhaupt verkocht wordt. Het doel is om onszelf overbodig te maken.”
Om de missie ook de komende jaren voort te kunnen zetten, hoopt de Wereldwinkel op nieuwe vrijwilligers. Rita: “We hebben een ontzettend leuke club mensen, maar nieuwe aanwas is zeer welkom. De Wereldwinkel is toekomstbestendig, maar daarvoor hebben we wel mensen nodig die het verhaal willen doorvertellen.”

Foto: Rita Kolk, Henny Siebert en Anneke Kanis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.