‘We doen dit uiteindelijk met en voor Haarle’

0232146_7SallandsMooiste.jpg
.

Milieuactivisten kunnen voorpret voor organisatie van Sallands Mooiste niet helemaal bedervenHAARLE – De druiven zijn zuur. Zo’n maand voor fietsevenement Sallands Mooiste werd bekend dat de singletracks op de Sallandse Heuvelrug verboden terrein zijn voor mountainbikers. De organisatie, de Haarlese wielerclub SaMo, heeft noodgedwongen besloten de moutainbikeroutes te cancelen. Dat betekent op zondag 3 juli geen mooie bospaden meer, maar gravelpaden. Aan de routes voor de recreanten en de wielrenners hoefde gelukkig niks te worden veranderd. Henk Besten, secretaris van SaMo baalt, maar zegt ook dat hij (nog steeds) zin heeft in Sallands Mooiste. “Tuurlijk, we doen dit uiteindelijk met en voor Haarle. De saamhorigheid maakt dit leuk om te organiseren. Samen met alle vrijwilligers zijn we trots op dit evenement.”

Inmiddels zijn er voor de mountainbikers drie vervangende gravelroutes samengesteld: 45 km, 80 km en 120 km. “Onze routeman Willy Jansen heeft donderdag 9 en vrijdag 10 juni de schetsen gemaakt en die zijn de zondag erna als proef gereden”, vertelt Henk. Hij vermoedt echter wel dat het ‘inleveren’ van de bospaden gevolgen gaat hebben voor de deelnamecijfers. “Ondanks dat gravelrijden momenteel erg in is. Gelukkig hebben de meeste deelnemers die zich al hadden aangemeld voor de MTB-routes begripvol gereageerd. Als we naar de voorinschrijving kijken dan begint het op dit moment aardig te lopen. Van alle deelnemers aan Sallands Mooiste is echter doorgaans ongeveer twee-derde deel mountainbiker.”
Het nieuws dat Provinciale Staten na bezwaren van Stichting NatuurAlert besloot om de singletracks van april tot en met september te sluiten, kwam voor SaMo niet helemaal als een verrassing. Stichting NatuurAlert was al enige tijd bezig om de paden gesloten te krijgen. Dit in verband met de aanwezige hagedissen en hazelwormen. Maar dat maakt het niet minder zuur. “Vorig jaar kregen we een dag voor Dutch Masters (een groot mountainbike-evenement van SaMo, red.) ook al te maken met een handhavingsverzoek van NatuurAlert”, vertelt Henk. “Toen konden we de routes nog deels verleggen, maar daar zit je uiteraard niet op te wachten. Jan Besten en Willy Jansen waren daarom al in januari begonnen om in overleg met Staatsbosbeheer de routes uit te zetten. Eindelijk was alles rond en hadden we de vergunning al vroegtijdig binnen. Het gaat met name om de zuidkant van de N35. Maar hoe het zit met de noordzijde is onduidelijk. We besloten echter niks te forceren hebben daarom de MTB-routes gecanceld. Maar het is allemaal heel teleurstellend.”

Dutch Masters

De voorloper van Sallands Mooiste ontstond in 2011. Aanleiding was een uitgebreide inzamelingsactie in Haarle voor ‘Dappere Thijn’. Het jaar erop kwam de organisatie in handen van een club wielerfanaten uit Haarle. Die club zou later SaMo worden, een wielervereniging met inmiddels circa 115 leden. “Het is leuk”, vertelt Henk over de organisatie. “’s Avonds bij elkaar zitten om plannen te maken. Daar krijgt iedereen energie van. Helaas wordt het ons haast onmogelijk gemaakt… Want met Dutch Masters krijgen we hier ook mee te maken. Die is ook gepland in september. Daar moeten we dus nog flink over nadenken.”

‘Hell of a job’

Maar toch, milieuactivisten of niet, volgens Henk is en blijft Sallands Mooiste vooral een heel gezellig evenement. “Vooraf en na afloop is het altijd druk bij De Veldkamp. We bieden ook altijd mooie, aantrekkelijke tochten aan. Met ook voor de sportfietsers veel aantrekkelijke beklimmingen. Denk aan de Lemelerberg, Holterberg en de Nijverdalse berg. Dat zijn flinke uitdagingen.” En ook de organisatie is een flinke klus. “Ik denk dat we zo’n 150 vrijwilligers hebben. Echt niet alleen maar Haarlenaren, ook mensen uit andere dorpen. Met name in het uitzetten van de routes met borden, afzetlint en andere materialen zitten veel uren. Een ‘hell of a job’. Maar in de afgelopen jaren hebben we de organisatie op veel punten aangescherpt. Zo hebben we coördinatoren voor onder andere de stops, het materieel, de verkeersregelaars, EHBO en start/finish. Zo hebben we een goede reputatie opgebouwd. We zitten bijvoorbeeld heel ruim in de catering op onze stops. Het is niet voor niets dat we al heel snel de hoogste kwalitatieve score, extra goed geregeld, kregen van de NTFU.”
De vraag is of de leden van SaMo op dit moment nog een hagedis kunnen zien? Henk begint te lachen: “Ik ben er nog nooit een tegengekomen…”

Kader met raster: Inschrijving

De Veldkamp vormt op zondag 3 juli weer het startpunt voor verschillende fietsroutes: de Familietocht (35 km) voor het hele gezin (ook geschikt voor handbikers); gravel-routes van 45 km, 80 km en 120 km en toertochten voor wielrenners van 75 km (ook geschikt voor handbikers), 100 km en 140 km. Voor de familietocht (deelnamekosten 6 euro; t/m 12 jaar gratis) hoeven de fietsers zich niet vooraf op te geven. Dat kan gewoon op de dag zelf tussen 10.00 en 11.00 uur. Voor de andere routes wordt wel om voorinschrijving gevraagd. Starten aan de gravelroute van 45 km (deelnamekosten 6 euro; t/m 15 jaar gratis) kan tussen 8.30 en 9.30 uur en aan die van 80 en 120 km (8 euro, t/m 15 jaar gratis) tussen 8.00 en 9.00 uur. Starten aan de 75 km (voor wielrenners) kan tussen 8.30 en 9.30 uur en aan de 100 km en de 140 km tussen 8.00 en 9.00 uur. Voor al deze drie afstanden zijn de deelnamekosten 8 euro. Voor alle routes en tochten geldt dat leden van de NTFU 2 euro korting krijgen. Zie verder www.sallandsmooiste.nl.

Foto: William Kemperman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.