Veel lopende voorstellingen tijdens Deventer op Stelten

0229531_Mecanique_Vivante.jpg
.

Met ruim 130 voorstellingen van 25 acts uit binnen- en buitenland verspreid door centrum

DEVENTER – Van donderdag 30 juni tot en met zondag 3 juli zijn er in het kader van de 25-ste editie van ‘Deventer op Stelten’ maar liefst ruim 130 voorstellingen te zien in de Deventer binnenstad. De optredende acts, uit binnen- en buitenland, treden op op vijftien locaties. In verband met het coronavirus is er namelijk voor gekozen om de optredens zoveel mogelijk te verspreiden door het centrum. Tevens is gezorgd voor meer lopende voorstellingen. De toegang tot het festival is gratis, voor enkele voorstellingen zijn tickets nodig.

De eerste editie van het festival vond plaats in 1997. Deventer Op Stelten groeide onder leiding van Hein te Riele en Anjo de Bont uit tot een toonaangevend festival voor internationaal buitentheater. Van hoogstaand buitentheater tot openluchtvoorstellingen hoog boven het publiek, van theater op stelten tot spektakel op hoog niveau, van humoristische acts tot intieme theaterconfrontaties. De 25-ste editie staat in het teken van ‘feest’; feest van herkenning met gezelschappen uit eerdere edities; feest met veel dans en plezier; feest van ‘we mogen weer’ en natuurlijk feest omdat al 25 jaar lang Deventer een prachtig festival heeft.
De in totaal 25 acts (dertien uit Nederland en de rest uit Frankrijk Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België) zijn te zien op monumentale pleinen, in parken en straten, kerken en kleinere locaties. Deventer Op Stelten wordt op donderdagavond 30 juni geopend met de speciale reprise van Odyssee van Theater Gajes (Nederland). Gebruikmakend van grote mobiele objecten, acteurs op stelten en livemuziek ontvouwt zich boven de hoofden van publiek een voorstelling met veel spektakel. Odyssee is een moderne variant op het Griekse epos over Odysseus die een gevaarlijke reis naar huis onderneemt. Alleen te zien op donderdag- en vrijdagavond in het Worpplantsoen. Op het Grote Kerkhof herrijst een installatie waar de afgelopen 25 jaar Deventer Op Stelten in beeld en tekst voorbij komt. Uit de archieven worden de mooiste herinneringen op grote doeken tentoongesteld.

Locomotieven

Verder zijn er gedurende het weekend voorstellingen van onder andere Mécanique Vivante (dat met uitbundig gekleurde locomotieven door de straten trekt); Man in Pak Producties (een magische en muzikale verrassing); Cirqumstancia (met twee acts, eentje met twee gepassioneerde afvalverwerkers en Cirq Diabolique met een ‘duivels’ vuurspektakel); Directie & Co (met bijzondere oude mannetjes die zich op knullige wijze bezig houden met yoga en jeu de boules) en Compagnie DaaD (met een beeldend en theatraal spektakel in het Worpplantsoen). Tony Clifton Circus (Frankrijk) doorkruist de binnenstad met een collectieve performance waarbij het publiek, zittend op rolstoelen, van een klein peloton verandert in een vrolijke oorlogsmachine. Op het oude Roto Smeets terrein is de roadmovie ‘Trip Over’ van Theater Titanick te zien, een grootschalige theaterproductie voor ruim 2.000 bezoekers. De voorstelling over liefdeskoppel Lola en Ocean, neemt het publiek mee in een spectaculaire wereld met grote projecties, waarbij de pulserende beats van de DJ elke beweging bepalen. Het Balata-kamp op de Westelijke Jordaanoever vormde de inspiratie voor ‘Mirage (a day of celebration)’ van Cie Dyptik. De acht dansers willen zich met hun voorstelling verzetten tegen sociaal onrecht.

Robotten

Verder zijn er voorstellingen van Geert Hautekiet (met een mechanische vertelmachine); Exoot (met een dierenrijk van robotten); Duo Berlingo (in de theaterzaal van MIMIK bouwt het duo tijdens een komische circusvoorstelling gewaagde constructies met groentebakken); Aat Dirks en Karel Casier met het komische theaterstuk ‘B.V. Natuur’ (4 ) en Bram Graafland (waarbij alles draait alles om het bakken van één pannenkoek).
Daarnaast is er dans van Sinking Sideways; Cie Libertivore (met een vurige, acrobatische en poëtische show); Panama Pictures (drie performers zwevend in de ruimte) en Motionhouse (waarbij de dansers zich door een bos van metershoge palen bewegen).
Op de Brink, Grote Kerkhof en in de winkelstraten zijn tal van ‘kleinere’ acts te zien, waaronder Close-Act (Nederland). Bij Meadow op het Deventer Stadsstrand staat de ronddraaiende installatie Relaxerette. Nieuw dit jaar is Poolshoogte; het makersfestival voor jongeren en jonge podiumkunst professionals. In het Havenkwartier zijn gedurende het weekend acts van jong talent te zien.

Info

Het programma van Deventer op Stelten duurt op donderdag van 22.00 tot 24.00 uur; op vrijdag van 19.00 tot 24.00 uur; op zaterdag van 12.30 tot 24.00 uur en op zondag van 12.30 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Reserveren is dus niet nodig met uitzondering van de voorstelling van Duo Berlingo en Tony Clifton Circus (start ticketverkoop half juni). Voor meer info over het festival en het programma zie www.deventeropstelten.nl.

Kader met raster: Hoogtevrees

In het Worpplantsoen zorgt het Burgerweeshuis voor het festival Hoogtevrees. De bezoekers maken kennis met bijzondere muziek. Daarnaast wordt er gezorgd voor kermisattracties en eten en drinken. De line-up bestaat onder andere uit dansbare muziek van Mauskovic Dance Band, de postpunk van Snapped Ankles, muzikale orkaan Kameel, eigenwijze popliedjes van The Shivas en BurgerBeurs act Oh Whale.

Foto: Mécanique Vivante zal met uitbundig gekleurde locomotieven door het centrum trekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.