Uitgesproken Lauk: Wethouder Ben

En dat was de tweede verrassing in de Raalter gemeentepolitiek. Eerst pikte de grote winnaar BurgerBelangen al de oude vriendjes CDA en VVD van de fractie van Gemeentebelangen in. En nu blijkt de BB-aanvoerder Ben Nijboer ook nog wethouder te worden.

Dat heeft me verrast. Ben en ik delen namelijk hetzelfde geboortejaar, het uitstekende jaar 1955 mag ik wel zeggen, de maandelijkse cheque van de AOW en het opa-schap. Allemaal genoeg redenen om je niet aan een (meer dan) fulltimebaan als wethouder te wagen. Het raadswerk als fractievoorzitter lijkt me dan eigenlijk meer dan genoeg.

Dat je in coronatijden de GGD een handje gaat helpen, ondertussen ook de mooie Salland-boekenserie uit de jaren 80 van wijlen Arno en Marije Guldemond nieuw leven inblaast met jouw publicatie ‘Wa woj zeng da?’ is logisch. Net als Ben zit ik tenslotte bij voorkeur niet achter de geraniums af te wachten. Alleen, een wethouderschap op deze leeftijd lijkt me toch het andere uiterste.

Dat bijvoorbeeld Alexander Kreule ook wethouder wordt, verbaast me daarentegen niet. Lang geleden bij de eerste ontmoeting, een proeverij bij Laurel’s van Trappistenbieren, dacht Alexander daar al meer van te weten dan ik. Dat was heel dapper, eigenzinnig maar natuurlijk niet waar. Maar Alexander is het type Jack Russel, die laat niet met zich sollen, waar Ben toch meer een oudere Labrador is. Die trouwens best kan bijten, zowel Ben als de hond.

Vier jaar geleden belde hij mij een tikje boos op omdat ik hem in deze column een eikel had genoemd. Dat klinkt harder dan het eigenlijk was. Ik citeerde namelijk uit (verzonnen en nooit gehouden) onderhandelingen voor een nieuw college waarbij Gemeentebelangen zogenaamd met CDA en VVD sprak. Willen we die Ben Nijboer (met toen al vier zetels voor BurgerBelangen) in het college erbij? Of vinden we Ben een eikel en gaan we gewoon op dezelfde manier verder? Het werd toen trouwens het laatste.

Ben, behalve met een verleden in de geestelijke gezondheidszorg ook heel lang actief in de media, kon er zelf wel om lachen. Alleen vreesde hij dat zijn kiezers en aanhangers dat ‘eikel’ wat te letterlijk zouden opvatten, zeker gezien het verleden van Raalte met de Gouden Eikel. Of ik de tekst nog kon veranderen? Helaas, dat kon niet en ik wilde het ook niet.

Nu gaat diezelfde ‘eikel’ van vier jaar geleden dus meeregeren. Wie het laatst lacht en zo. Eerlijk gezegd, het zo ruw gepasseerde Gemeentebelangen heeft zich afgelopen weken kranig gehouden. In alle reacties, verklaringen en openbare vragen kwam maar één keer het woord ‘gefrustreerd’ voor. Terwijl dat volgens mij de beste beschrijving is van de gevoelens van veel GB-mensen. Ik vermoed dat het er komende vier jaar hard aan zal toegaan in de lokale politiek ondanks alle mooie, sussende en positieve woorden van afgelopen weken .

Nog maar kort geleden wandelden Ben Nijboer van BB en Jan Schokker van GB ontspannen door de Hof van Rakhorst in Heino in een serie interviews van de gemeente Raalte met alle 25 raadsleden. Bij dat gesprek bleek dat Ben en Jan het over heel veel dingen met elkaar eens waren, zelfs als je rekening houdt met het gegeven dat het bepaald geen kritisch, maar een gemeentelijk interview was. Achteraf gezien zal Jan het gevoel hebben gekregen dat Ben toen al bezig was met zijn Brutus-act. Al weet ik niet of die moordenaar van Julius Caesar wel of geen eikel was.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.