‘Samen janken, samen sporten, samen feesten!’

0229726_Strijd.jpg
.

Bestuur staat in de startblokken voor eerste live lustrum van Strijd van Salland rondom Heino

HEINO – Eindelijk mogen ze op zondag 19 juni weer de ‘wei’ in; die vele organisatoren, vrijwilligers en deelnemers die staan te popelen om het event Strijd van Salland kleur, vorm en inhoud te geven. Eindelijk, want corona gooide twee jaar lang roet in het eten. Vorig jaar vond het eerste lustrum van dit evenement ‘digitaal’ plaats, maar dat was niet zoals het hoort. Dit jaar volgt dus de vijfde ‘live’ editie van de Strijd van Salland. Startlocatie is Sportpark de Kampen. Daar wordt weer een feestterrein met terras, podium en ruimte voor activiteiten voor kinderen ingericht.

De opbrengst van de Strijd van Salland is bestemd voor onderzoek naar kwaadaardige hersentumoren. De deelnemers kunnen een keuze maken uit wandelen, hardlopen, fietsen, mountainbiken, wielrennen, gravelbiken (nieuw), steppen, paardrijden en motorrijden (nieuw). En met een beetje gepuzzel kunnen ze zelfs meerdere sporten combineren. Voor de kinderen is er een wandeling, eventueel in combinatie met een ritje in de paardentram. “Het is telkens weer een dag die wordt gekenmerkt door een lach en een traan en door inspanning en ontspanning. Oftewel: samen janken, samen sporten, samen feesten”, zo laat de organisatie weten.
De Strijd van Salland is ontstaan vanuit een duidelijke behoefte. “Met een aantal mensen uit het dorp deden we altijd mee aan de Bergentocht. Met dat evenement werd geld ingezameld voor onderzoek naar hersentumoren. Toen dat stopte, hebben we een eigen evenement opgezet”, vertelt Ingrid Lindeboom, grondlegger en zelf moeder van een dochter met een hersentumor.
Met het eerste lustrum in aantocht kan gesteld worden dat het evenement de kleinschalige charme heeft behouden, maar dat het absoluut landelijke uitstraling heeft gekregen. “De deelnemers komen uit alle windstreken”, vertellen Ingrid en (medebestuurslid) André Katoele. “Niet in de laatste plaats dankzij de verbinding met prof. dr. Martin van den Bent, neuroloog in het Erasmus MC in Rotterdam. Hij leidt, samen met Pim French, het wetenschappelijk onderzoek om hersentumor DNA te detecteren in het bloed. Ons geld gaat voor 100 procent naar dit onderzoek. De band is zo hecht dat Martin zelf ook deelneemt met een team van Erasmus MC. En als een echte ambassadeur zorgt hij dat meer lotgenoten en hun naasten naar Heino komen. Mede hierdoor is een mooi contact tussen hersentumorpatiënten ontstaan. Het is nu zelfs zover dat we wereldwijd bekend staan. Ons onderzoeksgeld heeft inmiddels Amerika bereikt want het gaat om een wereldwijde studie.”

Later op gang

Tijdens de dag zelf wordt al een eerste indicatie gegeven van de opbrengst. Het huidige bestuur onder leiding van de nieuwe voorzitter Paul Kortekaas verwacht dat het topjaar 2019 (ruim 105.000 euro) niet wordt overtroffen. “Door de corona komt alles wat later op gang, dus ook de inschrijvingen. Maar wie weet worden we nog verrast.”

Het inschrijfgeld per deelnemer bedraagt 20 euro. Het programma begint om 9.00 uur. Tineke Willems, voormalig zangeres van Harten 10 verzorgt de openingsact. Starten kan tot 14.00 uur. Het terrein blijft geopend tot ongeveer 17.30 uur. ’s Middags treedt een band op. Daarnaast zorgen twee DJ’s voor muziek.

www.strijdvansalland.nl

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.