SallandWonen wil snel nieuwe bouwlocaties

0230193_Woningbouw.jpg
.

Marijke Kool: ‘Het aanwijzen van plekken om woningen te bouwen duurt veel te lang’

RAALTE – SallandWonen heeft dringend behoefte aan locaties om nieuwe huurwoningen te bouwen. Dat stelt de woningcorporatie naar aanleiding van haar jaarverslag over 2021. En zo zegt Marijke Kool, directeur-bestuurder bij SallandWonen: “Het aanwijzen van plekken om woningen te bouwen duurt veel te lang. Ik snap dat er procedures moeten zijn, maar het kost nu zomaar twee tot vier jaar extra. Dat is in deze tijd van wooncrisis onaanvaardbaar.”

SallandWonen stelt dat door allerlei bezwaarprocedures de realisatie van nieuwbouwwoningen ver achter blijft. “Zo liggen op dit moment de projecten Olsterkampweg en Aberson in Olst stil. In Heino geldt dat voor de Molenwijk en in Raalte voor Franciscushof. In totaal wil SallandWonen hier 83 woningen bouwen. De plannen zijn klaar, de woningen liggen als het ware op de plank, maar ze kunnen niet worden gebouwd. Maar ook als deze 83 woningen wel kunnen worden gebouwd zijn meer locaties broodnodig.”
SallandWonen stelt dat veel van de geplande resultaten in 2021 wel zijn behaald. “Zo verduurzaamden we 198 woningen in de wijken de Maten en Broekslag, hier zijn we gestart en gefinisht in 2021. Dat is een groot compliment waard voor alle betrokkenen, huurders van de verduurzaamde woningen, bouwers en medewerkers. Want in 2021 hadden we regelmatig te maken met beperkende maatregelen als gevolg van de coronacrisis.”
De woningcorporatie leverde vorig jaar 27 nieuwbouwwoningen op. “Waaronder de transformatie van de Oudheidkamer in Wijhe. Hier zijn zes prachtige en betaalbare woningen gerealiseerd midden in het centrum van Wijhe. Ook in het nieuwbouwproject Noorder Koeslag hebben we vijf comfortabele woningen gebouwd. In Raalte Noord leverden we zestien Buitengewoonthuiswoningen op. Deze woning voor 1- en 2-persoonshuishoudens ontwikkelden wij gezamenlijk met de markt.”

Goed op weg

In 2021 zijn de huren niet verhoogd, omdat er sprake was van een algehele huurbevriezing ingevoerd vanuit de Tweede Kamer. 170 huurders kwamen in aanmerking voor een huurverlaging op basis van de Wet eenmalige huurverlaging. Minder huurders (259 in plaats van 286 in 2020) hadden een huurachterstand. “We hebben twee ontruimingen kunnen voorkomen. Helaas is er één woning wel ontruimd doordat deze huurders geen afspraken wilden maken over het betalen van de huurachterstanden.”
SallandWonen investeerde vorig jaar bijna 9,8 miljoen euro in duurzaamheid; dik twee miljoen meer dan 2022. “Dat resulteerde in een gemiddeld energielabel B. Dit betekent dat we goed op weg zijn naar ons doel: gemiddeld label A in 2027.”
De dienstverlening bij reparatieverzoeken, woning betrekken en woning verlaten werd gewaardeerd met gemiddeld een 8,0 (2020: 7,6). “In 2020 was de huurderstevredenheid scherp gedaald, maar in 2021 zijn we geëindigd op een 8. Een resultaat waar we trots op zijn. De klantwaardering over het klantcontact (communicatie, kwaliteit en tijdigheid) bleef met gemiddeld een 8,6 stabiel.”

Zie verder www.sallandwonen.nl.

Kader met raster: Ongezond

SallandWonen gaf in 2021 4 miljoen minder uit dan dat er binnen kwam. “Onze kosten worden voor een groot deel veroorzaakt door de grote uitgaven voor onderhoud en verduurzamen in ons bezit en door belastingheffingen. Naast een positieve kasstroom is ook het vermogen van SallandWonen gestegen. Dit komt voornamelijk doordat de waarde van onze woningen is gestegen. Wij realiseren dit vermogen echter alleen op papier en kunnen dit vermogen niet besteden omdat het, zoals dat heet ‘in de stenen zit’. Wij verhuren onze woningen in principe en verkopen er maar een klein aantal per jaar. De stijging van de waarde van onze woningen tikt ook door in de belastingdruk. Veel van de tarieven van de belastingen die de corporatiesector moet betalen zijn deels afgeleid van de waarde van de woningen. Het gaat hier dan om de verhuurderheffing en de Vpb, maar ook de WOZ. Omdat we dat geld van de waardestijging niet in kas hebben, moeten we bijlenen voor de noodzakelijke investeringen en de belastingbetaling en dat verhoogt dan weer de schuldpositie per woning. Dat geeft voor ons als SallandWonen, maar ook voor de collega-corporaties een ongezond financieel perspectief op de lange termijn. We zijn dan ook erg blij met de aangekondigde afschaffing van de verhuurderheffing.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.