Ribs & Blues: een avond mooi weer en daarna vooral nat

0231251_Ribs.jpg
.

(Door Lauk Bouhuijzen; foto’s: Annet van Raalten)

RAALTE – Het was een Ribs & Blues met twee gezichten; zaterdagavond was het met een lekker temperatuurtje zo druk dat het festivalterrein zelfs tijdelijk moest worden afgesloten, waarna zondagmiddag vanaf een uur of drie de eerste van vele regenbuien viel. De natste Pinksteren ooit, zo wond voorzitter Ton Groot Beumer er geen doekjes om; “Gemengde gevoelens dus. Aan de ene kant ontzettend blij dat het publiek ons na twee coronajaren trouw is gebleven, dat was zaterdagavond duidelijk, aan de andere kant hebben we nog nooit zo veel regen meegemaakt. We hebben wel eens een stevige bui gehad, ook wel wat lagere temperaturen, maar nooit bijna twee dagen lang de ene na de andere bui.”

Die regen was dus een spelbreker en financieel wordt 2022 een slecht jaar, zo weet Groot Beumer, behalve voorzitter dit weekeinde ook opa voor zijn kleinkinderen, nu al; “We hoopten van te voren op een geweldig succesvol weekend zodat we voor volgend jaar Pinksteren, de 25-ste editie, wat extra konden doen. Nu zullen we in 2023 dus gewoon extra creatief moeten zijn. Want laat duidelijk zijn, ondanks deze tegenvaller gaan we natuurlijk gewoon door.” Waar normaal tussen de dertig- en veertigduizend bezoekers Raalte in het pinksterweekeinde bezoeken, zal dat aantal nu ergens tussen de twintig- en vijfentwintigduizend hebben gelegen, al blijven precieze aantallen moeilijk bij een geheel gratis toegankelijk festival. De verschillende horecazaken in het centrum hadden niets te klagen over bezoekers die vooral zondagavond naar een droge plek zochten.
Dat het publiek het Raalter festival niet vergeten is, net als het (gegroeide) aantal sponsors, werd zaterdagavond meteen duidelijk toen duizenden bezoekers de Domineeskamp opstroomden om vooral van publiekstrekker Danny Vera te komen genieten. Omdat het zo druk werd, moest het terrein zelfs kort afgesloten worden. Sommige bezoekers voor de gesloten entreepoorten waren daar niet blij mee, zo bleek uit boze reacties op social media. Groot Beumer: “Als je mensen goed en eerlijk uitlegt waarom je dat doet, namelijk puur en alleen voor ieders veiligheid, dan is er zeker begrip voor.”
Duizenden genoten zaterdagavond van Danny Vera. Daarna trok de energieke blues- en psychedelische rock van DeWolff (deels) een ander publiek in de bomvolle grote tent. Tien jaar geleden trad het toen nog piepjonge trio voor het eerst op bij Ribs & Blues, zo herinnerde presentator sinds jaar en dag Jaap Harmsen de bezoekers. Om daarna, tegenwoordig met behulp van een bril, die aankondiging van 2012 over te doen. DeWolff-gitarist Pablo van de Poel keerde Tweede Pinksterdag al weer terug naar Raalte, in eerste instantie voor een bezoekje aan muzikale vrienden bij de band van Dylan Leblanc. Bij toeval hoorde hij dat beiaardier Henk Veldman maandagmiddag in de toren van de Kruisverheffing al vele jaren een speciaal programma speelt met muziek van artiesten die op Ribs & Blues staan. Dus klom Van de Poel maandagmiddag om 1 uur de toren van de Raalter basiliek in om dat met eigen ogen te horen en te zien.

Pizzaman

In totaal 24 optredens stonden er op het programma, letterlijk (bijna) voor elk wat wils. Bijzonder is het verhaal van de pas in november 2019 door Dave Warmerdam opgerichte band Harlem Lake uit, inderdaad, de Haarlemmermeer. Zaterdagavond was de band nog in Malmö (en won daar de titel ‘beste bluesband’ van de Europese Blues Challenge). Daarna volgde de lange weg terug naar het Duitse Schöppingen (waar een optreden stond gepland) en een dag later was de band weer present bij Ribs & Blues. Zonder dat al die kilometers te merken waren.
Het was sowieso opvallend dat het publiek er veel zin in had, regen of geen regen, maar de bands minstens net zo veel. “Zo blij dat we hier weer mogen optreden”, zo klonk het in Nederlands en Engels bij ongeveer elk optreden vanaf zowel de Main- als de Deltastage. De Brits-Noorse Krissy Matthews, op het laatste moment invaller voor de door ziekte getroffen band Catfish, liet zich door de coronajaren muzikaal inspireren. Om te kunnen blijven eten werd hij pizzabezorger en dat leverde zijn song ‘Pizzaman Blues’ op, het titelnummer van zijn recente CD.
Het Raalter festival kon dit jaar ook officieel het eerste huwelijk melden; vrijdag mocht de toen nog lege grote tent gebruikt worden voor trouwfoto’s van Frank Schiphorst en Lisa Schutte. Zij kwamen elkaar elf jaar geleden voor het eerst op Ribs & Blues tegen. De opbouwploeg zorgde tijdens het maken van de fotoreportage ongevraagd voor wat extra sfeer.

‘Diep respect’

Behalve die opbouw (en afbraak)ploeg waren er tijdens het weekeinde zo’n achthonderd vrijwilligers actief van verenigingen als onder meer Scouting, Kwiek en Rohda. Groot Beumer: “Net als wij wisten ze van te voren dat het nat zou kunnen worden, maar allemaal zijn ze gewoon doorgegaan. Niemand klaagde maar buffelde verder. Diep respect daarvoor.”
Op het terrein hadden de barbier en tatoeëerder het druk en ook Cigarbox Henri Grootenhuis is een gewaardeerde gast. Drie jaar geleden kon er ook speciaalbier gekocht worden en dat was een succes. Dit jaar was het assortiment uitgebreid en stond dat naast een nieuwkomer; Raaltenaar en vinoloog Hans Poppe verkocht er zijn ‘goeiewijn.nl’ in glazen (met statiegeld) en flessen (zonder statiegeld). “Je wilt niet weten hoeveel wijn er verkocht is. Vaak de vrouwen hier bij ons aan het schap en de mannen hiernaast bij het speciaalbier”, zo toonde Poppe zich maandagavond meer dan tevreden.
Toch, de basis van Ribs & Blues blijft al 24 edities ongeveer hetzelfde; veel lekkere muziek van blues tot roots en Americana, veel smakelijke spareribs en een breed programma voor (heel) jong en (heel) oud, inclusief het speciale KidsAdventureland waar dit jaar de jonge Finn Lorkeers (12 jaar) en Daan Roelofs (13 jaar) de scepter zwaaiden als sheriffs. Het op de jongere bezoekers gerichte onderdeel van het Raalter festival was ook deze Pinksteren weer een paradijs voor de jeugd met allerlei activiteiten en attracties.
Wie op de twee zondagmiddagen na het openen van de entreepoorten de honderden kinderen (gevolgd door hun ouders) naar ‘hun eigen’ afdeling zag rennen begrijpt waarom dit zo belangrijk is voor de altijd zeer relaxte en gemoedelijke sfeer van Ribs & Blues. Daar kon ook de natste Pinksteren ooit geen verandering in brengen.

Meer foto's

.
.
.

1 REACTIE

  1. Dat het festival gratis is, is op zich hartstikke mooi. Het was echt wel een flinke afknapper om R&B dit jaar te beginnen met een gesloten terrein. Tja en wat doe je dan als door politie gezegd wordt dat het terrein niet meer opengaat.. naar huis, zoals velen. Ik snap dat het gaat om beveiliging hoor maar betalen liever voor een kaartje zoals eerder altijd was, om zeker te zijn van een plek. Begint toch al jaaaaaren voor ons op de zaterdagavond!!!
    Idee voor volgend jaar weer kaarten te verkopen ter compensatie van de financiële tegenvaller door het weer dit jaar!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.