Raalter vinylkunstenaar Henk Zielman overleden

0231127_Henk_Zielman_De_Dijk_Ribs_en_Blues.jpg
.

RAALTE – Op 67-jarige leeftijd is vorige week de Raalter vinylkunstenaar Henk Zielman overleden. Zielman was een gepassioneerd muziekliefhebber met een collectie van 50.000 lp’s, al konden dat er volgens hem ook zo maar een paar duizend meer zijn. Die enorme verzameling, uniek in de wereld, is opgeslagen op een veilige plek.

Zielman sprak enkele keren de hoop uit dat die verzameling ergens in Raalte een onderkomen zou krijgen waar dan iedereen een kijkje zou kunnen nemen. Zelf woonde hij met echtgenote Aukje vele jaren in de (inmiddels gesloopte) woning op het MBI-terrein. Hij fungeerde daarbij als onbezoldigd toezichthouder van het (verdwenen) vervallen fabriekscomplex waar bijvoorbeeld Pedro Pico Pop enkele keren gehouden werd. De bijzondere sfeer van het vervallen industriële complex trok destijds de nodige belangstellenden voor foto- en filmsessies en Zielman leidde dat in goede banen.
Als bedenker en maker van bijzondere kunstwerken op basis van oude vinylplaten bezocht hij persoonlijk honderden artiesten en anderen die volgens hem waardering en respect verdienden. Het rijtje is even lang als imposant; van de Amerikaanse bluesrocker Walter Trout en zijn landgenoot punkrocker C.J. Ramone tot de Britse zanger Cliff Richard en Jools Holland; van gitaarlegende Eddy Christiani en Phil Campbell van Motörhead tot De Dijk en Arnold Mühren van de legendarische Cats. Ook politici als Angela Merkel konden op een gesigneerd kunstwerk rekenen.
In het eerste coronajaar 2020 stuurde Zielman zo’n zeventig artiesten een persoonlijke lp-award toe om ze een hart onder de riem te steken. De Raaltenaar vergat daarbij ook de jubilerende acts niet zoals Boh Foi Toch, de Spitfires, Lois Lane en het 75-jarige Metropole Orkest. Een van zijn laatste successen was begin dit jaar de overhandiging van de ‘Desmond Tutu Peace Award’ aan Mpho Tutu, de 58-jarige dochter van Desmond Tutu.
Zielman had onlangs toegezegd om zondagmiddag 9 oktober zijn werk te komen exposeren Bij Lampe bij Meet, Greet, Eat en Beat, de muzikale reünie van oude Raalter bands uit de jaren 60 en 70.

Foto: Tijdens Ribs en Blues 2014 overhandigde Henk Zielman (achterste rij, derde van links) zijn speciale vinylkunst aan de leden van De Dijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.