Provincie Overijssel wil PAS-melders te hulp schieten

ZWOLLE – Het legaliseren van PAS-melders is een verantwoordelijkheid van het Rijk, zoals de vorige minister van LNV heeft toegezegd. Omdat er nog geen concreet zicht is op invulling van die taak wil de provincie Overijssel zelf de helpende hand bieden. De provincie is bereid om daartoe ‘vergaande maatregelen’ te nemen.

Gedeputeerde Staten zijn van mening dat het de hoogste tijd is om voortvarend door te pakken na drie jaar van afwachten door de gezamenlijke overheden. Daarom vragen zij in een voorstel aan Provinciale Staten om 25 miljoen euro beschikbaar te stellen om de problematiek bij PAS-melders op te lossen. Met dat geld wil het enerzijds stikstofruimte ‘uit de markt halen’ door opkoop en in een doelenbank voor de PAS-melders te stoppen. Hiervoor wordt 15 miljoen euro begroot. Daarnaast wordt 10 miljoen euro gevraagd om ‘bronmaatregelen’ mogelijk te kunnen maken, zoals subsidie voor technische innovaties. “Dergelijke bronmaatregelen kunnen ingrijpend zijn, maar deze zijn noodzakelijk omdat na de legalisatie de betreffende bedrijven niet opnieuw in juridische onzekerheid terecht mogen komen”, zo stelt de provincie.
Het ‘oplossen’ van de schrijnende situatie van PAS-melders, veelal ondernemers die in 2019 ter goeder trouw een melding deden met betrekking tot hun stikstofuitstoot, kan grofweg op twee manieren. Enerzijds kan beperkte aanpassing van de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld door een kleine reductie van het aantal stuks vee, ervoor zorgen dat de betreffende ondernemer binnen de geldende vergunning blijft. Dit is een maatwerk aanpak in goed overleg met de betreffende ondernemer. Het grootste deel van de PAS-melders is echter alleen geholpen met een nieuwe vergunning waarvoor stikstofruimte nodig is. Om die te krijgen, wil de provincie een eigen regeling openstellen en vervolgens stikstofrechten opkopen (en vervolgens de vergunning daarop aan te passen). De provincie koopt geen grond of opstallen, maar enkel stikstofruimte.

Tijdelijke regeling

Indien Provinciale Staten met het voorstel instemmen zal de provincie een tijdelijke regeling ontwikkelen en openstellen met een vooraf duidelijk financieel plafond en mogelijk in tranches. Overijssel gaat eenmalig betalen voor de stikstofruimte van (zowel agrarische als niet-agrarische) bedrijven die vrijwillig willen stoppen of afbouwen, maar hun grond en opstallen willen behouden. De vergunningen worden dan naar evenredigheid ingetrokken. De regeling gaat lopen naast de landelijke bronmaatregelen.
Overijssel kijkt nu allereerst uit naar de Kamerbrief van de Minister van Natuur en Stikstof, die voor 10 juni is aangekondigd. Wanneer de inhoud van deze brief onvoldoende zekerheid biedt voor PAS-melders om gelegaliseerd te worden, dan zal de provincie Overijssel zelf maatregelen treffen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.