‘Op een ongedwongen manier kennismaken met kunst en cultuur’

0231567_Festival.jpg
.

Hoftheater organiseert het gratis theaterfestival Theater aan de Vijver: de picknickeditie

RAALTE – “Het is de vierde keer dat we het festival organiseren, maar ja…” Rommy Bijlsma van het Hoftheater glimlacht met een licht machteloze ondertoon. Want de eerste editie van het gratis toegankelijke theaterfestival Theater aan de Vijver, buiten bij de vijver achter het Hoftheater, vond drie jaar geleden, in 2019 plaats. Toen was er nog niks aan de hand. In de twee jaar daarna probeerde het Hoftheater het opnieuw, maar gooide het coronavirus roet in het eten. Dit jaar lijkt echter niets de tweede editie van het festival, op zondag 26 juni, in de weg te staan. Rommy: “Maar het voelt nu weer alsof het de eerste keer is.”

Naast én op de grote vijver bij het Hoftheater zijn die dag verschillende theateracts te zien; is er live muziek; zijn diverse kunstinstallaties te bezichtigen en is er van alles te doen voor jong en oud. Het programma duurt van 12.00 tot 17.00 uur. Op het programma staan onder andere optredens van Klabatz (de nieuwe incarnatie van Muppetstuff) met een mix van folk, blues, country en bluegrass en vocalgroup Notes , een groep van tien enthousiaste zangers/zangeressen uit Deventer en omgeving. Daarnaast zijn er verschillende theateracts (vaak uit de regio rond Raalte) te zien zoals bijvoorbeeld Actic Airlines die de bezoekers met een ‘vliegtuig’ op een hilarische manier van a naar b brengen en Canta XL, een auto met een eigen leven. Theater de Makkers uit Zwolle komt met een theatrale spelshow over de zoektocht en de betekenis van liefde: de Tindertelefooon. De bezoekers kunnen langs een installatie van verschillende telefooncellen lopen om daar naar persoonlijke verhalen van verschillende mensen te beluisteren. Verder is er een kunstinstallatie te zien van Harry Vossen. Ook aan de kinderen is gedacht: Melissa Siemonsma uit Laag Zuthem brengt samen met Ylva Wichers Schreur een muzikale voorstelling over Assepoester, waarmee ze kinderen op een speelse manier kennis laat maken met klassieke muziek. Verder kunnen ze in aquaballen over het water lopen. En ook zijn er twee bijzondere attracties: Chantal de Wolde uit Zwolle komt met rijdende dieren en Vint-Iets uit Heeten zorgt voor een interactief speelgebied vol vintage spullen en waterbanen.
“We beschikken hier over een ontzettend mooie omgeving en een prachtige vijver”, vertelt mede-organisatrice Mirjam Borger. “Dat is best uniek voor een theater. In 2019 besloten we daarmee meer te doen. Zo ontstond het idee voor Theater aan de Vijver. Het was voor ons ook een mooie manier om in contact te komen met de bewoners van de nieuwe wijk hierachter.” De insteek was om er een uniek festival van te maken, anders dan het andere aanbod in Raalte en omgeving. “Want we hebben hier al genoeg prachtige festivals”, stelt Mirjam. “We zetten in op theatrale acts, waarbij we nadrukkelijk de verbinding zochten met theatermakers uit de regio.”

Groeien

De eerste editie van Theater aan de Vijver was een groot succes. Het was stralend weer en uiteindelijk passeerden circa achthonderd bezoekers de entree. Mirjam: “Het was vanaf het begin de insteek om hier een jaarlijks terugkerend gebeuren van te maken. En na de eerste keer en de evaluatie besloten we definitief om er verder mee te gaan.” Rommy: “Je moet zo’n evenement ook een kans geven om te groeien.” Mirjam: “We hebben hier nog genoeg ruimte om meer mensen te ontvangen, maar het is niet onze intentie om hier vele duizenden mensen naartoe te trekken. Wel hebben we andere ideeën. Een keer een borrelavond op de zaterdag voor het festival; nog meer gebruik maken van de vijver met een performance op het water. Dat zou allemaal mooi zijn. Maar dat is toekomstmuziek.”

Rondje

De organisatie heeft besloten om er ditmaal een ‘picknick-editie’ van te maken. Bezoekers kunnen vooraf picknickpakketten bestellen (zie kader) en de artiesten maken, voor zover mogelijk, dan een rondje over het veld. Mirjam: “De eerste keer hadden we nog een vast podium, maar in verband met het coronavirus hebben we een tijd geleden besloten om het anders aan te pakken. Dit om al teveel geloop van het publiek te voorkomen. Maar ja, iedereen mag nu weer gaan en staan waar hij of zij wil. Zo waren we dus echter wel voorbereid op mogelijke nieuwe maatregelen. Maar verder blijft de insteek hetzelfde. We willen iedereen, jong en oud, op een ongedwongen manier in contact brengen met kunst en cultuur.”

Zie verder www.theateraandevijver.nl.

Kader met raster: Picknickbox

Vooraf is het mogelijk om een picknickbox te bestellen. Die zijn verkrijgbaar in vijf verschillende maten: de HOFbox, de HOFbox de luxe, de borrelbox, de borrelbox de luxe en de Kinder Lunchtas. De eerste vier boxen zijn bedoeld voor twee personen, de Kinder Lunchtas is goed voor één kind. ​Deze boxen zijn vooraf (uiterlijk 23 juni) te bestellen via www.hoftheater.nl en kunnen op 26 juni vanaf 12.00 uur worden afgehaald. Daarna kunnen de bezoekers een lekker plekje zoeken in het gras. Een picknickbox is mogelijk via www.hoftheater.nl of telefonisch op werkdagen tussen 10.00 en 13.00 uur via tel. 0572 361 361. Langskomen bij de theaterkassa kan enkel op afspraak om wachtrijen te voorkomen. Een afspraak maken is mogelijk via info@hoftheater.nl of bovenstaand telefoonnummer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.