‘Ondernemers hebben een sociale verantwoordelijkheid’

0230762_Buuffies_Marlinde_Eritrea.JPG
.

Marlinde Baarslag neemt Roda uit Eritrea aan voor werkstage bij Buuffies Proeflokaal in Heino

HEINO – Een foto van de gemeente Raalte met daarop alle geslaagde kandidaten voor de inburgeringscursus zette Marlinde Baarslag, eigenaresse van Buuffies Proeflokaal in Heino, aan het denken. “Je laat zo’n groep nieuwkomers examen doen, geeft ze een bos bloemen, zet ze op de foto en stuurt ze dan weer naar huis, waar ze echt geen beter Nederlands leren.” Ze pakte dus de telefoon, belde de gemeente Raalte en het gevolg is dat de 25-jarige Roda Okbu uit Eritrea nu een werkstage volgt bij Buuffies.

Helemaal zonder problemen ging dat trouwens niet, zo vertelt ze; “Eerst stuurde de gemeente Raalte iemand die als moslim niet met alcohol mocht werken. Dat moet je respecteren. Voor 99 procent van de banen is het ook geen probleem, maar wel in de horeca en dus ook hier bij Buuffies. Dat vond ik persoonlijk niet slim, ze hadden in het gemeentehuis beter hun huiswerk moeten doen lijkt me. Daarna kwam dus Roda voor een kennismakingsdag hier, zij is orthodox christen en woont in het Heinose centrum. Na die dag mocht ze echter niet terugkomen omdat ze zogenaamd de betaalde baan van iemand anders zou overnemen. Toen werd ik wel even een tikje boos. Gelukkig werkte de gemeente goed mee en vond een oplossing. Het is nu een werkstage in plaats van een taalstage. Roda zelf heeft daar weinig van meegekregen. Het is eigenlijk ook niet uit te leggen vind ik. Ze wil zo graag werken en dan zijn er allemaal van die regeltjes. Die schijnbaar ook weer veranderen.”
De jonge Eritrese is inmiddels een maand aan het werk in Buuffies. Haar kennis van het Nederlands is nog steeds beperkt, maar ze leert snel bij. “Een bestelling van koffie, thee of bier op het terras, dat gaat goed. Maar als mensen bijvoorbeeld naar een wandelroute vragen, dan is het moeilijker”, zo geeft Roda zelf aan. Volgens Marlinde voelt Roda zich steeds beter thuis en pakt van alles aan. “Ze doet echt haar stinkende best, maar moet natuurlijk nog veel leren. Vlieguren maken in de horeca zeg maar. Ik vind het belangrijk dat ze straks een mooie baan vindt. Of dat hier of elders is maakt me niet uit. Ik zie Buuffies vooral als een springplank naar een fijne toekomst voor Roda in Heino. Ze heeft in Eritrea trouwens veel gekookt met rijstgerechten en had daar een eetkraampje, zo hebben we ontdekt. Dat koken zit dus zeg maar in haar DNA.” En met een knipoog: “Alleen is rijst hier minder populair…”

Flyers

Om daarna op een andere medewerkster te wijzen, Marina uit Oekraïne. “Toen hier Oekraïners op Summercamp kwamen, heb ik daar flyers opgehangen. Dat heeft ons Marina opgeleverd. Ergens heb ik er een klein beetje moeite mee dat die groepen nieuwkomers zo heel verschillend behandeld worden. Marina kreeg al na twee dagen in Nederland een BSN (Burgerservicenummer, red.) en Roda pas na jaren. Marina spreekt heel goed Engels, misschien wel beter dan wijzelf. Het is mooi om haar met Roda te zien omgaan die weer geen Engels spreekt. Voor het hele team hier met vooral Heinoërs is dat trouwens mooi. Ik geloof echt in een divers team; jong en oud, verschillende culturen en achtergronden. Met dus ook letterlijk meer kleur.”

Nieuwe mensen

Komt ze op deze manier niet makkelijk aan nieuwe medewerkers? “Op zich is dat in de horeca best een probleem, maar bij Buuffies valt dat heel erg mee. Er komen via onze ijssalon gelukkig steeds weer nieuwe mensen binnen. Het gaat mij bij Roda helemaal niet om het vinden van nieuwe arbeidskrachten. Ik doe dit omdat je als ondernemer een verantwoordelijkheid hebt in deze maatschappij, dat vind ik echt. Het kan toch niet zo zijn dat je zo’n groep nieuwkomers een inburgeringscursus in jouw gemeente laat volgen en ze daarna naar huis stuurt? Roda woont hier nota bene vlakbij Buuffies en ik had haar nog nooit gezien. Dat kan toch helemaal niet in een mooi en leuk dorp als Heino? Als lokale ondernemers en werkgevers hebben we ook een sociale verantwoordelijkheid vind ik.”

Krullen

Grappig detail is natuurlijk de naam van Roda, die klinkt als de naam van Rohda Raalte, de voetbalclub die Heino altijd graag verslaat. Roda knikt; ze snapt het maar maakt zich daar geen zorgen over. Marlinde: “Er worden best grapjes over gemaakt over onze Roda in Heino, dat het hier zo’n mooie combinatie is. Geeft niks, zeker nu Heino twee keer de derby heeft gewonnen en Rohda kampioen is.” Om daarna over te gaan op een (voor vrouwen) veel belangrijker onderwerp: “Roda heeft van die prachtige krullen. Daar zijn we allemaal jaloers op. Ze wil dat echter steiler maken. Niet doen, zeggen wij allemaal….”

Foto: Roda, een 25-jarige Eritrese loopt een werkstage bij Buuffies Proeflokaal van Marlinde Baarslag (zittend).

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.