Olst-Wijhe sluit 2021 met positief resultaat van bijna zeven ton af

OLST/WIJHE – De gemeente Olst-Wijhe heeft de jaarrekening 2021 afgesloten met een positief saldo van bijna zeven ton (677.000 euro). Eerder was nog rekening gehouden met een tekort. Daarmee is de financiële situatie van de gemeente ten opzichte van de begroting beter dan verwacht.

De totale inkomsten over 2021 bedroegen ruim 53,3 miljoen euro; de uitgaven 52,6 miljoen. Blijft over: een positief resultaat van 677.000 euro. Dit wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door incidentele gebeurtenissen; 495.000 euro van de bijna zeven ton bestaat uit door het Rijk verstrekte incidentele coronamiddelen. Een deel van dat half miljoen wordt in 2022 ingezet. Verder zijn er in 2021 positieve resultaten behaald op verkoop van grond, op bouwleges, op bijstandsuitkeringen (minder uitkeringen), op de jeugdhulp (minder dure/intensieve behandelingen), op bedrijfsvoering en de algemene uitkering (meer geld van het Rijk). Nadelen waren er ook. Voor ruimtelijke ordening en proceskosten voor realisatie van zonnevelden was meer geld nodig dan begroot.
Daarnaast zijn door corona net als in 2020 ook in 2021 veel activiteiten niet doorgegaan en zijn werkzaamheden uitgesteld of vertraagd. Die activiteiten vertegenwoordigen een totale waarde van 1,2 miljoen euro. Het college van B&W stelt voor dit gehele bedrag over te hevelen naar 2022. Ondanks het positieve resultaat van bijna zeven ton waakt Olst-Wijhe ervoor om te positief te zijn. “Ondanks dat de kosten in het sociaal domein (jeugdzorg, Wmo en Participatiewet) minder hoog uitvielen dan begroot, is er geen reden om aan te nemen dat het hier om een structureel voordeel gaat”, zo meldt de gemeente. “Datzelfde geldt voor de Wmo en voor bijstandsuitkeringen. De lagere kosten voor de bijstandsuitkeringen in 2021 betekenen niet dat de gemeente daar ook voor 2022 vanuit kan gaan. Ontwikkelingen door corona, maar zeker ook de huidige problematiek rond opvang statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne, zullen van invloed zijn op de hoogte van de kosten in het sociaal domein.”
Het college stelt voor om het voordeel uit 2021 toe te voegen aan de reserves. Daarnaast wil B&W de budgetten voor geplande werkzaamheden en activiteiten die als gevolg van de coronacrisis niet gestart zijn of vertraging hebben opgelopen, doorschuiven naar 2022. De gemeenteraad vergadert op 4 juli over het jaarverslag en de jaarrekening.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.