Natuurmomenten: Groene linten

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Vandaag fietst Sjaak door het buitengebied en is er weer veel te genieten.

De lente is nu wel erg mooi en vooral als er in de brandende zon af en toe eens een van die schapenwolkjes voorschuift. Mooi die vergezichten met al die bloemen tegen het groen, de kleurrijke bollenvelden en de akkerranden, ingezaaid met bloempjes voor insecten en vlinders. Mooi die fijne kleurtinten met daarboven een staalblauwe lucht met cumuluswolkjes.

Kijk, ook de aardappelvelden staan nu in volle bloei. Dit ras, hier aan weerskanten van de weg heeft allemaal witte bloempjes. In augustus worden ze geoogst en dan kunnen de chips akjes weer gevuld worden. En daarginder zie je zover je kijken kunt allemaal ronde hooibalen met gedroogd gras. De grote, in plastic gewikkelde balen zijn gemakkelijk voor het vervoer en de kleine baaltjes zoals in de voorste percelen zijn meer voor de kleingebruikers.

Hier aan de andere kant van de zandweg is het gras al weg en zie je de zwaluwen laag over het kortgeschoren weiland vliegen en daarachter meer in de laagte zijn het juist weer kieviten, wel zo’n driehonderd schat ik, aan het foerageren. Maar kijk eens, het worden er almaar meer. Als een magneet dalen ze neer op het voedselrijke grasland. Lekker opvetten nu het kan.

Je kunt aan dit tafereel, door de maaivelddaling, wel zien dat we nu steeds dichter bij de grote wetering komen. Het zijn de vochtige natte graslanden en als je goed kijkt zie je daar veel moerassoorten tussen zoals moerasheide, pitrus, veenpluis en egelboterbloem. En kijk daar op een iets hoger zandrugje bloeit de grote ratelaar. Wanneer je deze plant heen en weer beweegt, hoor je de zaden in de kelken ratelen.

En dan blijft, daar weer achter, nog een brede rietkraag over met ergens verscholen een paartje Bruine Kiekendieven met, wie weet, misschien wel enkele jongen. Een eyeopener voor onze omgeving en dat is allemaal te danken aan de nieuwe natuur die zich als verbindende groene linten langs de Sallandse weteringen beweegt. Dieren en planten kunnen zich hierdoor makkelijker verplaatsen en beter overleven. Het begin is er, nu nog een passende oplossing voor het stikstofprobleem…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.