Manifestatie in Lemelerveld in teken gebruik van maaisel voor bodemverbetering

REGIO – De resultaten van de pilot OMAB, dat staat voor ‘Organisch (rest) Materiaal Als Bodemverbeteraar’, worden op donderdag 30 juni gepresenteerd bij het agrarische bedrijf van de familie De Vos in Lemelerveld. Iedereen is welkom bij de slotmanifestatie van het pilotproject.

Gedurende de vijf jaar durende proef in het Vechtdal draaide alles om het gebruik van maaisel van bermen, sloten, bergingen et cetera om de bodem te verbeteren. De pilot kwam voort uit de vraag van agrariërs die wilden weten wat ze met maaisel van de gemeente of het waterschap kunnen en mogen doen. Maaisel wordt in de regelgeving namelijk gezien als afval. In Overijssel is hierom de ‘Overijsselse Standaard ontwikkeld; een werkwijze die zorgt dat het maaisel ‘schoon en onverdacht’ is. “Uiteindelijk is het gebruik van dit ‘schoon en onverdacht’ maaisel voor bodemverbetering in de landbouw duurzaam en draagt het bij aan kringloop landbouw en een gezonde bodem en daardoor gezond voedsel”, zo concluderen de betrokken partijen, te weten Waterschap Drents Overijsselse Delta, Waterschap Vechtstromen, De Ommer Marke, de provincie Overijssel en de gemeenten Ommen, Dalfsen en Hardenberg. Maar ze plaatsen wel een kanttekening: “Een van de grotere hobbels is de aanwezigheid van zwerfafval. Het kost veel moeite om dat te verwijderen, dat moet echter wel, anders kunnen hele partijen niet gebruikt worden. Belangrijk is dus dat de burger er zich (nog meer) van bewust wordt dat achteloos weggooien niet bevorderlijk is voor zijn eigen leefomgeving en de kringloopgedachte.”
Het programma van de dag omvat informatie over de resultaten van de pilot, ‘de Overijsselse Standaard’ en de ervaringen van gemeenten, waterschappen en agrariërs, door middel van presentaties, discussies, workshops en demonstraties. Het programma duurt van 13.00 tot 16.30 uur. Het bedrijf van de familie De Vos is te vinden aan de Vilstersestraat 28 in Lemelerveld. Opgave is gewenst en kan middels een mail naar omabvechtdal@gmail.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.