Luttenbergse kindertekeningen over oorlog in Oekraïne te zien in Raalte

0233027_Oekraine_tekeningen_Esmoreit.JPG
.

RAALTE – Zo’n 150 tekeningen van leerlingen van basisschool de Esmoreit in Luttenberg zijn komende tijd te zien in de (etalage van de) opslagruimte van Salland voor Oekraïne aan de Herenstraat. “Omdat we zo kunnen laten zien wat er in die koppies van kinderen omgaat als het over de oorlog in Oekraïne gaat”, zo vertellen José Jansman en René de Vrieze.

Beiden zijn al direct vanaf het begin vrijwilligers bij Salland voor Oekraïne en hielpen mee bij het in ontvangst nemen van hulpgoederen. “Dan zie je al vanaf de eerste dag hoeveel kinderen er knuffels komen inleveren. Of geld van acties met lege flessen die ze gehouden hebben, vaak met een zelfgemaakte tekening erbij. Aan alles merk je dat die oorlog ook op kinderen diepe indruk maakt”, weet De Vrieze. Toen de vraag kwam of het pand aan de Herenstraat, waar vroeger Zeeman zat, niet wat aangekleed kon worden met bijvoorbeeld kindertekeningen wist José Jansman genoeg. De Luttenbergse stapte naar basisschool de Esmoreit, de school waar haar kinderen op hebben gezeten, en kreeg daar een warm onthaal van leerkrachten en leerlingen. Niet verwonderlijk want in april dit jaar was de opbrengst van de fancy fair op de school ook al voor Oekraïense kinderen in Salland. Het resultaat is nu dus zo’n 150 tekeningen, gemaakt door de kinderen van de jongste tot de oudste groepen. Veel vlaggen van Oekraïne en Nederland, een vredesduif maar ook tanks, Poetin en Zelensky, het is allemaal terug te vinden op de uiteraard heel verschillende tekeningen.
Het ophangen van een groot deel van de tekeningen voor de etalage bleek vrijdag nog een flinke klus. Jansman en De Vrieze kregen daarbij hulp van Solia en Myra, twee jonge Oekraïense meisjes die sinds enkele maanden als vluchtelingen in Heeten verblijven. Ze helpen wekelijks in de speciale winkel voor hun landgenoten in Raalte en volgen, met aardig succes, ook onder meer Nederlandse les op het Carmel College Salland. Veel tekeningen zijn nu dus aan de voorkant van de winkel te zien. De rest volgt binnenkort als de grote hoeveelheid hulpgoederen in de winkel opgeruimd is en deze weer een inleveringspunt wordt voor nieuwe giften. Het huidige pand om spullen in te leveren aan de Lifgerusstraat krijgt namelijk binnenkort een andere bestemming.

Ook nu de oorlog al maanden duurt wordt er nog steeds veel gegeven, zo vertelt De Vrieze. “Er zijn dagen dat we amper tijd hebben om alles te inventariseren.” En niet alleen spullen stromen nog steeds toe, ook geld. Afgelopen week kwam bijvoorbeeld Maurits Vlees Raalte & Heeten met een cheque van 2.000 euro na een geslaagde actie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.