‘Hier bestaat de samenhang om samen problemen op te lossen nog’

0232204_Stimuland_Dadema_2.JPG
.

Burgemeester Martijn Dadema gastspreker bij viering 25-jarig bestaan van Stimuland

NIEUW HEETEN – Burgemeester Martijn Dadema gelooft in de kracht van het platteland, ook als het om bijvoorbeeld de veelbesproken stikstofplannen van het kabinet gaat. “Er moeten zeker oplossingen komen, maar die moeten wel veel meer van onderaf komen. Hier op het platteland is nog de samenhang en cohesie die nodig zijn om met goede oplossingen te komen. Van mij mag een flink deel van die beschikbare 25 miljard euro voor die stikstofplannen ook hier naar toe.”

Dadema zei dat donderdag in De Belte in Nieuw Heeten bij de viering van het 25-jarig bestaan van Stimuland. Eigenlijk bestaat de in Vilsteren gevestigde stichting Stimuland al wat langer. De oprichting was namelijk in 1996, maar dat jubileum kon door corona vorig jaar niet gevierd worden. Oprichters waren destijds de Gewestelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (voorloper van het huidige LTO Noord) en de provincie Overijssel met als doel vooral versterking van de landbouw in Oost-Nederland. Inmiddels is Stimuland sinds 2005 een zelfstandige stichting, voor het hele platteland van Overijssel en Gelderland veel breder actief met bijvoorbeeld de inzet van ervencoaches, de ondersteuning van kleine kernen en Plaatselijk Belangen en verbetering van leefbaarheid en landschap.
Waar de bezoekers verwacht hadden dat de recente stikstofplannen alle aandacht zouden krijgen viel dat mee. Wel kreeg directeur Ingrid Jansen applaus toen ze kon melden dat de provincie Overijssel donderdagmorgen had gezegd dat de kabinetsplannen onuitvoerbaar zijn. Ook Stimuland zelf was begin vorige week kritisch over de plannen van minister Van der Wal in een verklaring; ‘Kaalslag dreigt op het platteland’ en ‘We zijn extreem bezorgd over de impact van de stikstofplannen op de leefbaarheid van het platteland’.
Dadema (“Ik sta hier als burgemeester, niet als politicus”) begreep de vele boze reacties wel; “Met kaartjes bij plannen krijg je altijd reuring want dan raakt een hele samenleving in rep en roer.” Hij gelooft dat dergelijke plannen veel meer van onderaf moeten komen en niet vooral vanuit Den Haag. “Geef daarvoor ook de ruimte aan de lokale gemeenschapszin. Natuurlijk zijn er veel uitdagingen die moeten worden aangepakt en opgelost, denk aan klimaat, woningbouw, biodiversiteit, leefbaarheid, natuur, water en ondermijning door criminaliteit. Kijk naar de gemeente Raalte. Er is zeg 30 ha voor woningbouw nodig en 50 voor bedrijven, maar de gemeente heeft een oppervlakte van 17.000 ha. Dat moet samen op te lossen zijn ook al zijn de belangen soms heel verschillend.”

Calimero

Volgens Dadema is ook op het platteland de valkuil dat er vooral naar het heden wordt gekeken. “We hebben moeite met veranderingen maar we moeten toch naar pakweg 2040 of 2050 leren kijken. En er is al veel veranderd zonder dat je dat meteen merkt. Als burgemeester mag ik langs bij 60-jarige echtparen in de gemeente. Dan blijkt bijna elke keer dat die een agrarische achtergrond hadden. Er is dus al heel veel veranderd.”
Dadema waarschuwde ook voor het leven in de eigen bubbel; “Wees kritisch, huil niet meteen mee met alle wolven in het bos, maar ga zelfbewust aan de slag hier op het platteland. Wees trots op de eigen streek zeg ik als Nedersaks, ook al hebben we hier soms wat de neiging om elkaar naar de mond te praten. Ga in ieder geval niet de Calimero uithangen richting Den Haag.”
Op een vraag vanuit de zaal of de overheid de burger nog wel vertrouwt ging hij uitgebreid in. “Dé overheid bestaat niet denk ik. In de gemeenten hier in de regio zie ik wel veel vertrouwen tussen politiek en burger. De Belte hier is een goed voorbeeld. Als gemeente hebben we er meer dan een miljoen euro in gestopt omdat we alle vertrouwen hadden in de plannen en uitvoering van de inwoners van Nieuw Heeten. Voor de bezoekers van ver, dat dorp ligt hier vlakbij. Wel goed opletten want je bent er zo door heen, het telt maar zo’n duizend inwoners.”

Oplaat

Stimuland bestaat dan wel 25 jaar maar er liggen op het platteland van Oost-Nederland nog genoeg uitdagingen voor nog eens 50 jaar. Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Raad van Toezicht, rekent zelfs op uitbreiding. Het Markelose oud-Kamerlid, dat recent zijn VVD-lidmaatschap opzegde; “Eerst onze vleugels verder uitslaan in Drenthe en daarna over heel Nederland. Tot in Amsterdam toe want daar kunnen ze nog genoeg van ons leren.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.