‘Heeten zonder fanfare, dat was vroeger echt ondenkbaar’

0230386_St_caecilia_oprichting.jpg
.

St. Caecilia Heeten viert 100-jarig bestaan: ‘Je merkt het, het woord gezellig valt vaak’

HEETEN – “De gezelligheid, het samen muziek maken, dat is ontzettend belangrijk voor ons. We zijn de oudste vereniging van Heeten. Vroeger was hier niks te doen. Maar als er wat was, dan was St. Caecilia erbij.” Aan het woord is Hein Hollegien van de jubileumcommissie van St. Caecilia Heeten. Samen met Jan Mulder en Annie en Frans Rekveld is hij aangeschoven om meer te vertellen over de komende viering van het 100-jarig bestaan van St. Caecilia. “Heeten zonder fanfare, dat was vroeger echt ondenkbaar”, meldt Annie.

Het hoogtepunt van de viering van het 100-jarig bestaan is gepland op zaterdag 18 juni. Dan vindt er een straatparade met medewerking van in totaal acht orkesten plaats in Heeten. Aansluitend volgt een taptoe (zie kader). Daarnaast is er op 10 september een besloten feest en wordt het feestjaar op 18 december afgesloten met een kerstconcert met medewerking van koor Rejoice. De festiviteiten begonnen al in april met een oecumenische viering in de kerk. “We zijn een financieel gezonde vereniging”, zegt Jan. “We organiseren hier de papieractie en de vlooienmarkt tijdens de Ponyweek. Daarnaast mogen we rekenen op een aantal sponsoren. Dat maakt ook dat we geld hebben om de taptoe te organiseren.”
St. Caecilia werd op 5 september 1920 officieel opgericht. Destijds onder de naam Semper Crescendo. “Initiatiefnemer was de toenmalige pastoor Kleine Gris”, vertelt Frans. “Hij vond het tijd dat Heeten een eigen fanfareorkest kreeg. Er werden enkele inwoners bij elkaar geroepen en zij kregen de opdracht om samen met het hoofd van de school voor de oprichting te zorgen. De eerste bezetting had twaalf leden. Echt een doorsnee van de bevolking. Een klompenmaker, een schilder en enkele grote boeren. Die laatsten moesten de kar trekken en de instrumenten sponsoren.”
De naam werd in 1935 veranderd in St. Caecila. In 1953 volgde de oprichting van de drumband. In de jaren 60 kwamen er ook nog majorettes en minirettes bij. “Vroeger was de fanfare echt overal bij”, weet Frans. “Als er jongens terugkwamen uit Indië bijvoorbeeld. Die werden dan ingehaald met muziek. Dan gingen de leden op de fiets naar hun huizen toe. Dan werden er de nodige borrels gedronken. Er heeft hier wel eens een trommel aan een boom gehangen die dan de volgende dag weer werd opgehaald. Maar ook bij de opening van de verharde wegen rondom Heeten was de fanfare erbij. Allemaal op een vrachtwagen van Fakkert en dan al blazende rondrijden. Of serenades bij mensen die een Koninklijke onderscheiding hadden gekregen. Of bij bruiloften op de delle. De koeien stonden dan even achter ‘de gordijnen’…”
“In de jaren zeventig liepen we met negentig man over straat”, vervolgt Frans. Om maar aan te geven hoe groot de vereniging vroeger was. “Inwoners van andere dorpen stonden soms jaloers langs de straat te kijken als we voorbij kwamen”, vult Annie aan. “Dat voelde je gewoon. Zo’n grote fanfare, dat was uniek!”

Lastig

De tijden zijn veranderd. In verband met de vergrijzing heeft St. Caecilia ervoor gekozen om niet meer deel te namen aan optochten. Bij uitvoeringen wordt zittend gespeeld. Op dit moment telt het orkest 22 leden en de drumband circa zes. Verschillende leden komen uit Wesepe. Toen daar de muziekvereniging werd opgeheven, maakten meerdere musici de overstap naar Heeten. “Het is nog niet nodig om St. Caecilia opnieuw uit te vinden als dweilorkest”, vertelt Hein. “Maar het is lastig om jeugd te inspireren. Die wil er geen twee jaar in investeren om een instrument te leren bespelen.” Annie: “En bij veel gezinnen hebben beide ouders een baan en ook geen tijd en energie meer.” Jan: “Ik zit ook nog bij een seniorenorkest in Klarenbeek. Daar komen ze van allerlei verenigingen. En ook daar hoor je dezelfde geluiden. Dat het lastig is om nieuwe leden te vinden. Dat is maatschappijbreed.”

Knielt Christenschaar

Het zijn alle vier veteranen. Frans is al zo’n 56 jaar lid; Hein al zo’n vijftig; Annie zo’n zestig en Jan zo’n veertig jaar (maar hij was tot 1982, toen hij naar Heeten verhuisde, nog lid van de muziekvereniging in Lierderholthuis). “Ik weet nog dat ik les kreeg van Herman Hemels”, vertelt hij. “Toen ik het muziekstuk ‘Knielt Christenschaar’ kon spelen, mocht ik mee naar de processie in Wythmen. Ik kom van oudsher uit Lierderholthuis. Toen ik naar Raalte verhuisde, ben ik lid gebleven van fanfare Salland in Lierderholthuis, maar toen ik naar Heeten vertrok, besloot ik ook meteen lid te worden van St. Caecilia. Dan moet je je ook aanpassen. Op een donderdag had ik de laatste repetitie in Lierderholthuis en de maandag erop begon ik bij St. Caecilia.” En zijn hoogtepunten? “Ik heb de reis naar Mettingen, destijds een partnergemeente van Raalte, altijd heel mooi gevonden. Dan sliepen we bij mensen thuis. Ik weet nog dat we al een keer terug waren op ons gastadres, toen de heer des huizes een beetje wiebelig thuis kwam. Hij had er een paar op en was vrolijk. Hij begon Duitse liedjes te zingen. En wij meedoen. En zijn vrouw begon ondertussen steeds kwader te kijken… En Kevelaer vroeger, dat was ook heel gezellig.” Annie: “Je merkt het, het woord gezellig valt vaak. Maar dat is de reden dat lid zijn van St. Caecilia zo leuk is… Omdat het altijd gezellig is…”

De jubileumcommissie vraagt aan alle oud-leden om zich voor 10 juni aan te melden met een e-mail naar jubileum@fanfareheeten.nl. Zie verder www.fanfareheeten.nl.

Kader met raster: Straatparade en Taptoe

De Straatparade op zaterdag 18 juni begint om 18.30 uur. De deelnemende orkesten, Advendo Sneek, Kamper Trompetter Korps, Van Limburg Stirum Band, The Lowland Brigade Pipeband, Amigo Leiden, Amicitia Boerhaar, DVS Katwijk en natuurlijk Fanfare St. Caecila zelf lopen, verdeeld in twee groepen, allemaal een route door het dorp. Na afloop van de straatparade (zo rond 19.30 uur) verzamelen alle deelnemers zich op het voetbalterrein om zich daar op te stellen voor de taptoe. Die begint om 20.00 uur. De entree is gratis.

1 REACTIE

  1. De Taptoe en straatparade waren een genot om mee te maken. Geweldig toch dat er nog mensen zijn die veel van hun vrije tijd aan deze muziek spenderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.