Gerlant: Vier keer afscheid van in totaal 34 jaar ervaring

0231563_GerlantII.jpg
.

(Opinie)

Wout, Jacques, Frank en Dennis. Ik lepel ze maar in volgorde van dienstjaren op. Het afscheid van de vier wethouders afgelopen dinsdag bij de Veldhoek in Heino riep buiten in de rij nogal vragen op, aangaande de locatiekeuze. Ik vertelde heel stellig: “Oh dat is Dennis geweest. Hij heeft in coronatijd, toen De Veldhoek dicht moest en nieuwe uitbater Wilco niet voor coronasteun in aanmerking kwam, links en rechts voor hem gevlogen, maar stond met de rug tegen de muur. Nu kunnen ze wel wat doen. Het is een kwestie van gunnen.” Dat ging er wel in. Begon burgemeester Dadema zijn speech met de bewering dat hij dat had bedacht. Hij moet het me maar niet kwalijk nemen, dat ging er bij mij niet in. De overburen gunden Wilco trouwens ook wat. Het hele boerenerf mocht worden vol gezet met auto’s.

Een goed gevulde zaal waar de warmte naar buiten kwam gieren door de tegenover elkaar openstaande deuren. Hapjes en natjes in overvloed. Een burgemeester die een speech hield vol anekdotes en weetjes. Een zaak vol bobo’s uit de provinciale en regionale politiek; ondernemersverenigingen; PB’s; nieuwe collegeleden, raadsleden; noem ze allemaal maar op. Een netwerkevent pur sang. Afscheidsspeeches van de vier, ieder op zijn eigen welbekende manier. Terwijl de burgemeester speechte, stond ik het sommetje te maken. 34 jaar ervaring uit het college, dan kun je zeggen dat het nieuwe college met alleen de vier jaar ervaring van Gerria Toeter nu in een kleuterleeftijd is gekomen. Je kan ook zeggen: de ‘ik ben twee en ik zeg nee’-leeftijd ruim voorbij, ze kunnen nog net niet zelf schrijven, kleuren al wel. Raadslid zijn is echt wat anders dan wethouder weet ik en ook Frank memoreerde daaraan. Toen hij na bijna twintig jaar raadslid wethouder werd, was hem nog wel even een wurm afgegaan. Aan Frank heb ik een leuke herinnering. Toen ik de zomer na mijn scheiding met een vrouw op vakantie ging en daarover alleen foto’s met vier benen deelde op Facebook, werd dat een beetje een soap, waar de dame zelf ook neutraal onder reageerde, maar bij onze eerste ontmoeting daarna wist Frank precies wie die dame was. Hij had het uitgevogeld. Hij wist altijd bijna alles over zijn dossiers, maar dus ook meer.
En dan Dennis. Turbo Dennis noemde collega Lauk hem ooit. Daar sluit ik mij bij aan. Hij kreeg trouwens van z’n collega’s ambtenaren een ingelijst Go Ahead-shirt met al hun namen was op sociale media te zien.
En dan Jacques, de wethouder ook van bestuurlijke vernieuwing. In dat kader heeft hij eens een middag bij mij thuis zitten praten. In Heeten, zijn woonplaats, waren ze bezig met een burgerbegroting en de raad moest er over beslissen. Er kwam een noodkreet: Jacques snapte er niks van. Ik heb een middag op hem ingepraat, een paar dagen later had hij alle kennis paraat op de vragen van de raad en wat we nu kennen als Heeten Durft kon beginnen. Volgens wethouder Ben Nijboer buiten in de rij kreeg hij de eeuwige roem mee.

Alles apart

Wout. Nu kan ik beginnen over hoe ik hem nog ken van de veemarkt in Zwolle. Of die keer dat hij in Heino in een 80 km zone met een klein meisje en een ‘veilige Victor’ in de krant op de foto ging want de mensen reden wel 60, 70. Maar ja, nogmaals, het was een 80 km-zone. Misschien dat ze daar dan wel hard reden, maar maak er dan een 50 km-zone van. Ik heb hem uitgenodigd om zelf een schop mee te nemen en hem te helpen dat kombord tussen de afslag N35 Heino noord en de ingang van het dorp te verplaatsen als hij z’n ambtenaren daar niet toe kon aanzetten. Of hoe hij na een paar uur praten bij ons in de werkplaats krakend loskwam van de bank. We hadden ‘s morgens net een landbouwmachine in de verf gespoten en de bank pikte van de verfnevel. Hij was gewaarschuwd, maar een kleedje was voor stoere Wout in z’n goeie pak niet nodig. Er wordt in Zuthem nog vaak over gelachen op feestjes. Het geluid en zijn gezicht. Nee, Wout is een verhaal apart. Dat laten we ook maar zo. Of het moet zijn dat u in de binnentuin van het gemeentehuis komt. Daar hebben we nu een Wout Wagenmans pad. Door de ambtenaren hem geschonken. Ik durf te wedden dat er vroeg of laat ook een officiële weg komt die zo heet. Bij Wout gaat alles apart.

34 jaar ervaring en ik heb bij alle vier wel meerdere verhalen. Ik hoop dat het de mannen goed gaat, maar hoop ook dat nieuwbakken Heinose wethouder Ben Nijboer van BurgerBelangen nu eens werk maakt van de verplaatsing van dat bord.

Gerlant@regiobode.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.