GB Raalte over stikstofbrief: ‘Alleen maar duidelijkheid over ordinaire opkoop’

RAALTE – Jan Schokker, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Raalte, is namens zijn partij in de pen geklommen om de onvrede over de stikstofplannen te uiten. “Haagse bestuurders hebben voor de zoveelste keer weer eens een aantal regels middels een brief over de schutting gegooid. Steeds meer wordt duidelijk hoe groot de afstand is tussen Den Haag, de inwoners en de mensen die het moeten uitvoeren op de werkvloer op lokaal niveau, zoals de provincies en gemeenten.”

“Het kan niet zo zijn dat een sector die Nederland na de oorlog in recordtempo van voldoende goed en veilig voedsel heeft voorzien en daarnaast decennialang ons prachtige landschap heeft onderhouden, nu met één beleidsnotitie wordt weggevaagd”, zo vervolgt Schokker. “Ondernemers met bedrijven waar hele gezinnen hun ziel en zaligheid in hebben gelegd. Ze hebben altijd ingespeeld op overheidsbeleid als het ging om specialisatie, efficiency en volumegroei. Boeren herinneren zich allemaal nog wel de tijd van de Rijks landbouwvoorlichting. Ze hebben zich steeds weer aangepast aan alle nieuwe regels en wetten en hebben daar enorme investeringen voor gedaan. In de hele wereld wordt deze sector gerespecteerd. Om deze ondernemers nu als schuldige aan te wijzen of in grote onzekerheid te laten verkeren door weer nieuw beleid verdienen ze niet.”
GemeenteBelangen roept alle lokale en provinciale bestuurders op duidelijk te maken dat dit beleid (zo is GB van mening) veel te ver gaat en op geen enkele manier recht doet aan de doelstellingen om ervoor te zorgen dat er toekomstperspectief en duidelijkheid is voor een sterke, gezonde en duurzame sector met respect voor de agrarische ondernemers. “Dit is een brief (de brief van de minister, red.) met alleen maar duidelijkheid over een ordinaire opkoop. Daar was de 25 miljard die de tweede kamer beschikbaar heeft gesteld toch niet alleen voor bedoeld. Geef de gebiedsprocessen een kans. Processen waar naast natuurontwikkeling, woningbouw, recreatie en een fijne leefomgeving, ook ruimte en perspectief is voor een toekomstbestendige agrarische sector. Dat we de kans krijgen onze eigen werk- en leefomgeving zo in te richten dat er perspectief is voor iedereen en daarbij met respect voor onze voedselproducenten.”

Pijnlijke keuzes

“Dit kan niet altijd zonder pijnlijke keuzes. Maar dan moeten we daar wel allemaal een bijdrage aan leveren, ook in het Salland. Het kan niet zo zijn dat de koeien die in de wei lopen en Salland daardoor mede zo mooi maken, worden weggevaagd door de heilige koeien (auto’s en vliegtuigen) die door Den Haag gekoesterd worden.”
“Er zijn in Raalte al mooie voorbeelden van succesvolle gebiedsprocessen. Denk aan de omgevingsvisie die we met 115 visiemakers gemaakt hebben of het gebiedsproces rond het Boetelerveld wat recentelijk is afgerond. We willen als GemeenteBelangen graag onze bijdrage leveren om samen met alle belanghebbenden ook dit gebiedsproces tot een succes te maken. Laten we hopen dat ze ons daar in Den Haag de ruimte voor geven!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.