‘Festival moet ook voor de toekomst behouden blijven’

0228745_Friends_of_Ribs_en_Blues.jpg
.

Al ruim 220 leden voor in januari dit jaar gestarte Friends of Ribs & Blues

RAALTE – Ruim 220 leden hebben ze al sinds de start begin januari, maar Romy van Veen, Lisa Ruiter en Lisa Bannink mikken met Friends of Ribs & Blues op grotere aantallen. “Minstens 500. En over een paar jaar misschien wel duizenden, want we dromen groot.” Allemaal om enerzijds te zorgen voor extra inkomsten voor Ribs & Blues en anderzijds voor meer binding met de bezoekers uit binnen- en buitenland.

Ze voldoen niet bepaald aan het stereotype beeld van de grijsharige en baardige bluesliefhebbers op leeftijd, integendeel. Romy, Lisa en Lisa zijn vrolijke twintigers uit Raalte. Liever kijken ze bijvoorbeeld naar Danny Vera dan naar pure bluesbands. Wel lust het drietal graag een ribbetje. “Lekker smeren, dat hoort er bij.” Het gaat ze vooral om de toekomst van het festival dat ze van kinds af aan al met Pinksteren bezoeken. ”Omdat we er mee opgegroeid zijn, vinden we het heel belangrijk dat Ribs & Blues ook in de toekomst voor Raalte behouden blijft.”
Sinds de tot nu toe laatste editie in 2019 is Ribs & Blues drie dagen lang gratis toegankelijk, behoorlijk uniek in de alsmaar groeiende wereld van festivals, maar dat betekent dat extra inkomsten welkom zijn. Lisa Ruiter; “Ik was al actief als vrijwilliger in de toen nieuwe informatie- en servicebalie. Je praat dan met voorzitter Ton Groot Beumer. Dat was begin 2019. Ton zag zo’n nieuw op te richten vriendenclub helemaal zitten. Enerzijds als mogelijke extra inkomstenbron, anderzijds omdat hij verjonging van de organisatie belangrijk vindt. Dat is dus met ons aardig gelukt, we zijn duidelijk geen cliché blueskikkers.”
Vervolgens ging het drietal (“We kenden elkaar een beetje vanuit Raalte”) aan de slag. Lisa Bannink, in het dagelijks leven communicatiemedewerker bij Cleantech Regio (het groene gebied in en tussen de Stedendriehoek Apeldoorn, Deventer en Zutphen) ontwierp het eigen logo van Friends of Ribs & Blues. Romy, werkzaam in de boekhoudwereld, is penningmeester en Lisa Ruiter, actief in de interieur sales, de voorzitter van het trio. Begin dit jaar was de officiële start. “Hadden we binnen twee weken meteen de eerste vijftig leden die lid werden en 50 euro per jaar betalen. Daarna groeide dat aantal door naar 220 tot 230 nu, vooral tijdens de zeer geslaagde party zondag 3 april in Taveerne Tivoli. Op dat aantal hadden we bij de start ook gehoopt, maar je moet het toch eerst even afwachten. Straks met Pinksteren hebben we een eigen stand rechts naast de informatie- en servicebalie op de Domineeskamp. Dat gaat vast echt veel nieuwe leden opleveren.”

Miniatuurgitaar

Die leden krijgen onder meer bijzondere gadgets en privileges. In Tivoli was er bijvoorbeeld voor alle ‘Friends’ een mooie miniatuurgitaar met logo maar ook het nieuwe Ribs en Bluesbier, een IPA gemaakt in Dalfsen door de Vechtdalbrouwerij. “Met Pinksteren werken we samen met sponsor ProWork Salland die ter plekke truien, hoodies, petten en polo’s voorziet van de logo’s van de Friends en Ribs & Blues. We zijn nu nog heel druk met het bedenken van unieke merchandise voor onze leden.”
Waar komen die eerste paar honderd leden eigenlijk vandaan? “Veel uit de hele gemeente Raalte, maar ook uit Zwolle, Deventer en Twente. En van veel verder weg: Scheemda, Veendam, Steenwijk, Emmeloord, Hellevoetsluis, Amersfoort, Tilburg, ga maar door. Vaak zie je dat het groepen vrienden en bekenden zijn die gezamenlijk, soms al vele jaren, met Pinksteren naar Ribs & Blues komen. Die steken elkaar aan om lid te worden kun je zeggen. Bij de party bij Tivoli begin april hoorde je dat al; zijn die en die er nog niet, want die zouden ook komen?”

Oude rotten

Friends of Ribs & Blues is geen eigen stichting, maar een commissie binnen Ribs & Blues, en kan en mag behoorlijk zelfstandig optreden. “Maar we werken nauw samen en in goed overleg met het bestuur. Het is natuurlijk mooi voor ons dat je veel van die oude rotten in dat bestuur kunt leren. Het zijn trouwens wel leuke oude rotten. Aan de andere kant, wij zijn jong en hebben natuurlijk zelf ook nieuwe, frisse ideeën, waar zij weer blij mee zijn.”

Lisa Ruiter, Lisa Bannink en Romy van Veen (vlnr) vormen het bestuur van Friends of Ribs en Blues. Foto: Friends of Ribs & Blues

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.