‘Drie maand vol gas en dan staan we er ook!’

0232257_RepII.JPG
.

Voorbereidingen openluchtspel van Revuegezelschap Tempo en Jong Wesepe in volle gangWESEPE – “Daar komt die galbak weer aan!” Het is Jan Hartkamp die het in zijn rol als stamgast van het Wapen van Wesepe verzucht. De galbak in kwestie is een boa. Het zal voor velen herkenbaar zijn. Want het nieuwe openluchtspel van Revuegezelschap Tempo en Jong Wesepe: ‘Het is weer bal’, op vrijdag 1 zaterdag 2 juli te zien bij het Wapen van Wesepe, handelt over een dorpscafé dat na alle coronaellende de deuren weer mag openen. En wie werd er in de afgelopen twee jaar nooit moe van al het gedoe over de anderhalve meter? Het Weekblad voor Salland nam woensdag een kijkje bij een repetitie op het terras van het Wapen van Wesepe.

Regisseur Gerard Willemsen schreef het stuk zelf en heeft zich lekker uitgeleefd. Want de uitbaters van de kroeg en hun clientèle: het zijn allemaal herkenbare typetjes. De uitgebluste horecaman Toon (Anton Grotentraast) die zijn ietwat verstandigere vrouw Mini (Willemien Niemeijer) als sloofje behandelt; klagende deftige dames die de ouderwetse kroeg het liefst een gentrificatiebeurt zouden geven; ouwe rockers (Jan Hartkamp en Jordie Reimert), laten we ze voor het gemak maar Mick en Keith noemen, die altijd hun woordje klaar hebben; een gokverslaafde bezoekster met een rokerige stem en opa (Jan Niemeijer) die zijn laatste levensjaren al zemelend, klagend en dementerend doorbrengt. In totaal doen dik twintig acteurs en figuranten mee. “Zo’n openluchtspel schrijven is mooi”, stelt regisseur Gerard. “Je zoekt eerst een plek, het decor heb je dan al en daar maak je dan een verhaal omheen. Het is de vijfde keer dat we nu een openluchtspel doen. Het verhaal is hartstikke actueel. Het gaat om een ouder horecastel dat door corona geen verdiensten heeft gehad. Opvolgers zijn er ook niet. En na de heropening komen er ook nog eens allemaal extra regels bij. Daar hebben ze helemaal geen zin in. Langzaam maar zeker komen ze tot een nieuw verdienmodel. En dat heeft alles te maken met speciale gehaktballen.”
Heel bewust heeft hij elk karakter een dominante trek gegeven. “Ik heb wel vaker geregisseerd, maar voel me vooral een toneelspeler. Wat mij altijd stoort is dat je bij veel blijspelen één à twee mooie rollen hebt en de rest van de spelers er omheen hangt. Dat is heel ondankbaar. Ik heb iedereen een rol gegeven, hoe klein ook, waar ze wat mee kunnen doen.” De voorstelling omvat zelfs enige metahumor. De uitbater die verzucht dat Tempo en Jong Wesepe dit jaar een openluchtspel doen, dus niet in hun zaal en hen daarmee de omzet misgunnen. Gerard: “Er moet wat te lachen zijn. Het moet ook niet te langdradig worden. Er moet telkens wat gebeuren. Liever vijf minuten te kort dan een kwartier te lang. De mensen willen een leuk uitje, als je ze dat biedt, komen ze de volgende keer weer.”

Toneelfamilies

Agnes Willemsen die samen met twee oud-collega’s uit Raalte ook meespeelt, is getrouwd met Gerard. Normaal houdt ze zich bezig met de kleding en het decor, maar dit openluchtspel was een mooie gelegenheid om het podium weer eens op te zoeken. Ze meldt dat Tempo het liefst op projectbasis werkt. “We willen niet het hele jaar door repeteren. Drie maanden vol gas en dan staan we er ook.” En ze stipt ook aan dat Wesepe van oudsher enkele families heeft die een grote rol binnen Tempo spelen. “Gerda Grotentraast speelt Grada, een nieuwsgierige vrouw van de krant. En Gerda is weer getrouwd met Anton, die de horecaman speelt. Hun dochter Marleen doet mee in de rol van huishoudster. En Willemien, die de vrouw van Anton speelt, is weer getrouwd met Jan Niemeijer, die opa Jan speelt. En de moeder en zus van Gerard waren ook jarenlang lid. Gerards oom Johan is jarenlang voorzitter geweest. Jan Hartkamp, een van de oude rockers (Mick en Keith, red.) komt ook uit een echte toneelfamilie. Zijn broers Albert en Hero zijn lid en zijn vader Jan sr. was dat ook.”

Grote mond

Ondertussen gaat de repetitie door. “Het fijne van zo’n openluchtspel is de ruimte die je krijgt”, vertelt Willemien terwijl ze zich even heeft teruggetrokken in het Wapen van Wesepe. “Tijdens het spel komen allerlei voertuigen voorbij.” Haar man Jan komt, nog acterend als opa weer binnen, daarbij moet hij zogenaamd geholpen worden. “En weer normaal nu”, zegt Willemien. De dynamiek tussen echtelieden Anton en Gerda is helemaal bijzonder. Want Anton maakt er als Toon geen geheim van niet zoveel te hebben met Grada (oftewel zijn vrouw Gerda). Sneer na sneer… “Heel vervelend, elke keer die grote mond”, verzucht Gerda met een knipoog. “Vanavond moeten we de boel maar ‘liek’ proat’n. Maar alle gekheid op een stokje, het is wel gezellig om met z’n beiden te spelen.”

Pinken

Het moge duidelijk zijn: Tempo en Jong Wesepe zijn diep geworteld in het platteland. Op het toneel, maar ook daarnaast. Regelmatig moet de repetitie eventjes worden stilgelegd als er trekkers met veel lawaai voorbijrazen. En ook voor Gerard gaat het echte leven door. Plotseling moet hij weg. Hij heeft net een telefoontje gekregen. Hij begint te lachen. “Ik ben ook nog boer en er zijn een paar pinken uitgebroken. Dat schrijf je toch niet op hè?”

De voorverkoop voor de beide voorstellingen op vrijdag 1 en zaterdag 2 juli is al begonnen. Aanvang is beide avonden om 20.00 uur. Kaarten (à 10 euro; kinderen tot en met 12 jaar 5 euro) zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Het Wapen van Wesepe, Bakkerij van Rijssen of online via www.openluchtspektakelwesepe.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.