‘De kantine is hier niet voor niets ingericht als huiskamer’

0230553_SVHaarle.JPG
.

Dorpsclub SV Haarle viert 75-jarig jubileum met Legends-wedstrijd, reünie en gezelligheidstoernooi

HAARLE – “De sociale binding is hier héél belangrijk. De kantine is hier niet voor niets ingericht als huiskamer. Bij veel andere verenigingen speelt de vraag of ze over willen naar de zaterdag. Die is hier niet aan de orde. Zondag betekent voetballen en daarna de derde helft! Dat is hier onderdeel van de cultuur.” Aan het woord is John van der Ven, voorzitter van SV Haarle. ‘Zijn’ vereniging viert van maandag 13 tot en met zaterdag 18 juni het 75-jarig bestaan. Ook aangeschoven: Roy Calkhoven (namens de jubileumcommissie) en André Besten, lid van het roemruchte eerste elftal in de jaren van trainer Jan van Assen. Die lichting wist tussen 1989 en 1992 maar liefst vier keer op rij het kampioenschap te pakken en te promoveren.

Het jubileumprogramma begint op maandag 13 juni met een receptie voor genodigden. Op woensdag 15 juni vanaf 13.30 uur volgt een jeu-de-boulesmiddag voor de basisschooljeugd. ’s Avonds om 20.00 uur begint een sportcafé met medewerking van Bas Nijhuis en Helligen Hendrik. Die avond is vooral bedoeld voor de leden van SV Haarle en de inwoners van het dorp. De inschrijving is al bijna vol. Op vrijdag 17 juni om 19.30 uur begint de ‘Legends’-wedstrijd. De lichting Van Assen neemt het op tegen spelers van het team van Willie Verhoef dat in 2005 kampioen werd (“Ook een heel goede lichting”, meldt Roy, “denk aan spelers als Arnon Zwijnenberg, Erik Westendorp en Terry Heuven”). Aansluitend volgt een reünie. Die is bedoeld voor alle (oud)leden en iedereen die zich op wat voor manier dan ook betrokken voelt bij SV Haarle. Zaterdag gaat het programma om 9.30 uur verder met ‘Voetbalcity’ voor de basisschooljeugd. Beide velden bij de Pastoorsmoat staan vol met opblaasbare voetbalspelen. Opgave is verplicht. ’s Middags om 14.00 uur volgt het ‘Bedrijven, buurt & vriendentoernooi’. De deelnamekosten bedragen 25 euro per team. Inschrijving is nog mogelijk. “Vroeger hadden we hier het Koninginnedagtoernooi”, vertelt Roy. “Echt een roemrucht gebeuren; elke buurt, straat, vriendengroep of familie deed mee. In de jaren ’90 stonden de velden ramvol. En na afloop was het megagezellig in de kantine. Helaas zakte dat in de jaren daarna weg. De jeugd ging elders Koninginnedag vieren, maar met het oog op het jubileum van de vereniging willen we dat gezelligheidstoernooi weer herintroduceren. En dan na afloop feest. Zo zijn er optredens van Zwarte Jannes en een Hazes-imitator. Enkele dames uit Haarle zorgen onder de naam ‘Voetjes van de vloer’ voor de verdere muziek. En DJ Marc V. komt ook nog effe langs.” Met een knipoog: “Dan trommelen we ook alles op.”

Huifkar

Eerder dit jaar presenteerde SV Haarle al een kort filmpje over de 75-jarige geschiedenis van de club. Acteur Laurens ten Den (bekend van onder andere Van Jonge Leu en Oale Groond; opgegroeid in Haarle en óók lid van de lichting Van Assen), sprak vanuit de losse pols een tekst in bij de beelden. Al voor de oorlog werd er onder de vlag van de RK Twentse Voetbalbond gevoetbald in het dorp. Op 13 juni 1947 volgde de oprichting van de Haarlese Boys. De voetballers kregen met de Pastoorsmoat een eigen onderkomen. In 1972, toen er ook een damesteam kwam, werd de naam veranderd in SV Haarle. De club telt momenteel zo’n 385 leden; het overgrootste deel voetballers en daarnaast enkele jeu-de-boulers. Het vlaggenschip komt uit in de vierde klasse.
SV Haarle is natuurlijk een plattelandsclub. Roy ging op zoek naar verhalen van vroeger. “Joop Cents presteerde het in de jaren ’70 om met paard en wagen naar de kantine te komen. Ze moesten uit tegen Luttenberg. Iedereen stond klaar met de auto. En Joop: ‘Niks ervan, we gaan met de huifkar’. Paar kratten bier mee en daar gingen ze. In Luttenberg vroeg een boer wat Joop met dat paard van plan was. Joop bedacht zich niks, opende het hek van het eerste het beste weiland dat hij zag, en liet het paard daarin. Die boer natuurlijk des duivels. Hij had ineens een paard tussen zijn koeien. Ach, zo ging dat toen…”

‘D’r an!’

Van ’89 tot ’92 beleefde de club haar gloriejaren. Onder leiding van trainer Jan van Assen wist de club vier keer te promoveren. De zegetocht begon in de onderafdeling en eindigde in de tweede klasse. Het verblijf daar duurde uiteindelijk slechts een seizoen, maar toch… André Besten maakte het als speler allemaal mee. Hij voetbalde maar liefst vijftien jaar in het eerste, in totaal 350 wedstrijden. Andere klinkende namen uit die jaren zijn Chris en Rob Aben, Erik Veldkamp, Han van Rhee en rechtsbuiten Edwin ‘Ed Raket’ te Wierik. “Die lichting was jong en oud door elkaar en het klikte”, vertelt André. “Iedereen had wat voor elkaar over. Maar met voetballen alleen ben je er echt niet, het gaat ook om de begeleiding en de staf. En het gebeurde gewoon. Iedereen had plezier. Het was ook een andere tijd. Ik denk dat menigeen er op zaterdagavond rekening mee hield als er de volgende dag gevoetbald moest worden. We zorgden er wel voor dat we niet om vijf uur pas in bed kwamen. Nu is dat anders, dat is ook prima, de tijden zijn veranderd, maar toch…” John: “Het mooie is dat SV Haarle in die jaren echt naam maakte in de regio. Dan wordt je ook voor andere clubs interessant. In die tijd speelden we ook (oefen)wedstrijden tegen PEC Zwolle, Urk en Stevo.” André: “De supporters waren ook heel belangrijk. Oudere lui uit Haarle die met hun wandelstok naar het veld kwamen, er een paar keer mee op de afrastering sloegen en dan schreeuwden: ‘D’r an!’”

Clownsneus

André moet echt heel diep nadenken als Roy hem vraagt naar een paar oude anekdotes. Ja, probeer dat allemaal maar eens te herinneren, dat gaat gemakkelijker met een paar lui van toen om je heen en een paar biertjes erbij. “Ik weet nog wel dat we een keer bij Jan van Assen werden uitgenodigd. Iemand had een clownsneus bij zich en zette die op zijn neus. Maar toen maakte hij de broek los, en drukte hem ergens anders op. Iedereen lachen natuurlijk. Hij had alleen niet in de gaten dat de vrouwen, die aan de andere kant van het raam zaten, het allemaal hadden gezien…”

Zie verder www.svhaarle.nl.

Op de foto van links naar rechts: André Besten, John van der Ven en Roy Calkhoven met een foto van de ‘lichting’ van trainer Jan van Assen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.