Carolien Jonkman: Stimulerende middelen

3-MMC, speed en XTC zijn heel erg populair in Oost-Nederland. Ik schreef er vaker over. Deze drugs hebben een stimulerend effect; je hebt meer energie en kunt langere tijd wakker blijven. Het is gemakkelijk verkrijgbaar en goedkoop. Het zijn chemische drugs. Sinds vorig jaar is 3-MMC verboden en staat het op de lijst van verdovende middelen. Het is namelijk heel verslavend.

3-MMC, speed en XTC zijn als poeder en als pil verkrijgbaar. In poedervorm wordt het gesnoven. Bij snuiven, wat een branderig gevoel geeft, komt het binnen enkele minuten in je hersenen. Bij inname via de mond kan het een half uur duren voordat het begint te werken. Gemiddeld duurt de werking zo’n vier tot acht uur.

Een meisje van 15 jaar heeft problemen thuis en via deze drugs probeert ze haar situatie te vergeten. Ze gebruikt de drugs dus als coping. Ook kan ze door de drugs meer empathie ervaren, gemakkelijker praten, contact maken en gevoelens bespreken. Een meisje van 17 jaar heeft het genomen en neemt het mogelijk nog om beter met ‘de kutcoronatijd’ om te kunnen gaan. Het helpt haar beter omgaan met stress en verveling. ‘Het geeft gewoon een blij en vrolijk gevoel’. Ook worden verliefde gevoelens sterker. Een jongeman van in de 20 jaar vindt zijn gebruik geen probleem, hij heeft het onder controle. De meeste regelmatige gebruikers willen de (positieve) effecten niet missen en ervaren de drugs steeds meer als gewoon. Online, via dealers en via vrienden blijven nieuwe vormen snel en gemakkelijk verkrijgbaar.

Niet kunnen slapen, niet kunnen plassen, gebrek aan eetlust, verstopte neus, loopneus, wondjes en pijn aan de neus, verhoogde hartslag, ‘opgefokt’ zijn, spierspanningen zijn negatieve reacties. Hoofdpijn, blauwe plekken en problemen met de doorbloeding, tintelen of in slaap vallen van benen, blauwe armen en vingers, dikke enkels, ongecontroleerd bewegen en vooral kaakschuiven- spanning in de kaken worden als bijeffecten genoemd. Als dit middel uitgewerkt is, hebben veel gebruikers last van depressieve klachten, warrigheid, angst, hallucinaties of paranoïde gedachten, mogelijk ook door het slaapgebrek. Het nakomen van afspraken en verplichtingen is moeilijker; de drugs veranderen dag en nachtritme, zorgen voor een meer gesloten houding en/of contactverlies met vrienden en/of familie. Er is een sterk verslavende werking; je wilt steeds vaker en meer gebruiken van het middel.

Steeds meer mensen zijn afhankelijk van het gebruik, ze leven echt toe naar het moment dat ze weer kunnen gebruiken. De meeste gebruikers bespreken hun gebruik niet met hun ouders uit schaamte en omdat ze verwachten dat de ouders het niet zullen begrijpen. Laagdrempelige, niet-veroordelende hulpverlening die van drugs op de hoogte is, is nodig. Praat erover.

Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.