Uitgesproken Lauk: Kopschoppen

Het blijft bijzonder om te zien hoeveel indruk zo’n filmpje van een vechtpartij op Koningsdag in Raalte heeft. Ik kreeg apps uit andere delen van het land in de trant van – niet echt gezellig daar bij jullie in Raalte – voordat ik van het bestaan wist. Persoonlijk ben ik geen liefhebber van dit soort filmpjes, maar toch ga je dan kijken. Net als bijna iedereen vermoed ik. Van die beelden werd je niet vrolijk. Iets zien heeft duidelijk veel meer impact dan een krantenberichtje lezen over een vechtpartij op de Markt in Raalte.

Ik vraag me dan wel meteen af; wie heeft dat gefilmd en waarom? Heeft diegene eerst geprobeerd om in te grijpen? Of, dat kan ik me voorstellen, durfde die dat niet en heeft die toen direct de politie gebeld? Ingrijpen en/of de politie bellen zijn volgens mij de twee eerste en beste acties. Helaas wordt vaker eerst het mobieltje gepakt om te filmen om de opname daarna meteen op de social media te gooien. Hopelijk wordt daarna wel 112 gebeld.

De media zoals regionale en landelijke omroepen en kranten pikken zoiets razendsnel op en plaatsen het direct. Nog niet zo lang geleden dachten journalisten eerst goed na; wie en waarom heeft dat filmpje gemaakt en toont dat wel het complete verhaal? Dat het bij een gespecialiseerde site als Dumpert puur en alleen gaat om het aantal kijkers is logisch; clicks zijn hun verdienmodel zeg maar. Lekkere kop er boven; ‘Kopschopper’ en ‘Schokkende beelden’ en succes verzekerd. Gelukkig staan daar zoveel soortgelijke filmpjes op dat iedereen het filmpje uit Raalte na een paar dagen vergeten is. Dat de andere meer serieuze media daar zo razendsnel achteraan komen vind ik wel verbazingwekkend.

De reacties van de vele kijkers zijn altijd voorspelbaar en in twee categorieën; de groep die zich afvraagt waarom het tegenwoordig allemaal steeds erger wordt en de groep die om zwaardere straffen roept; ‘Dat zal die vechtersbazen leren!’ Dat laatste klopt natuurlijk niet. Bij zo’n vechtpartij is er niemand die zich ook maar een seconde afvraagt of je een dag, een week, een jaar of desnoods tien jaar de cel in moet. Ook de constatering dat zoiets vroeger nooit gebeurde klopt niet, afgezien dan van het gemak waarmee iedereen nu iets kan filmen. En ik vermoed dat waar het vroeger om (te veel) bier en dorpsrivaliteit ging, er nu vaker sprake is van pillen en messen. Ook in Salland, laten we daarover geen illusies hebben.

In oude tijden, voor internet en social media, ging de lokale journalistiek elke werkdag ’s morgens op de koffie bij de lokale politie om het dagrapport door te nemen. Om daar de nodige politieberichtjes over te schrijven. Zeker in Raalte was het op maandagmorgen altijd raak wat betreft vechtpartijtjes in het weekeinde.De oorzaak was meestal hetzelfde; een meisje uit Broekland was door een jongen uit Luttenberg al dan niet lastig gevallen en de week erna ging dan een groep Luttenbergers verhaal halen. Of andersom natuurlijk. Of met andere dorpsnamen. De bewuste caféhouder stelde het niet op prijs als de naam van zijn café zo in de krant kwam. Dat werd dus ‘een horecazaak aan de Almelosestraat’, ‘aan de Varkensmarkt’ of ‘aan de Plas’. Om welk café het ging was voor iedereen meestal wel duidelijk. Waren er echter meer cafés aan een straat, dan belden de andere caféhouders boos op; ‘Nu denken de lezers dat die vechtpartij bij ons was en het was dus bij die en die, zet dat maar in de krant’. Als lokaal journalist deed je het niet snel goed.

In ieder geval, knok- en vechtpartijen waren er, helaas, altijd al. En zeker in Raalte dat volgens de lokale historici heel vroeger bekend stond om de vele markten, tientallen cafés en dus ook knokpartijtjes. Ooit was er zelfs in een eigen kazerne een vaste brigade marechaussees gelegerd. Dat was echt niet voor verkeers- of paspoortcontroles. Als je die vervelende beelden van Koningsdag 2022 ziet is het goed om dat even in het achterhoofd te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.