Rick Evers: Dokter Google

‘De helft van de telefoontjes naar de huisarts is overbodig. Mensen moeten eerst online kijken.’ Dat zijn niet mijn woorden, maar van de branchevereniging van huisartsen. Afgelopen week kwam in het nieuws dat huisartsen de vele telefoontjes niet aankunnen. Je hebt het misschien gemist omdat ene Johan D. het nieuws nogal domineerde, maar artsen vinden echt dat mensen vaker hun online collega moeten raadplegen.

Voor mij niets nieuws trouwens. Dokter Google is al jaren onze huisarts. Vooral mijn vrouw heeft er een handje van om Google uit te pluizen als er iets loos is. En eerlijk is eerlijk, ze is er ook erg goed in. Sterker nog, ik denk dat ze in iedere praktijk een toegevoegde waarde zou zijn. Dat gaat dan als volgt: patiënt vertelt klacht, mijn vrouw zegt ‘momentje’, googelt twee minuten en de patiënt gaat met diagnose en receptje naar huis. Iedereen blij.

Het werkt trouwens ook bij paarden. De ruin van mijn vrouw had laatst klachten. Daar ging ze uiteindelijk mee naar de paardenkliniek, maar niet voordat ze flink had lopen googelen. Wat volgde bij de kliniek was een gesprek op hoog niveau tussen mijn vrouw en een paardenarts die er jaren voor gestudeerd had. Een leek hoorde geen verschil tussen de arts en het googelende paardenmeisje.

Terug naar de mensen. Zelf zitten zowel mijn vrouw als ik in een fase waarin de ene na de andere raadselachtige klacht zich aandient. Een been dat ineens ‘op slot’ schiet, continue jeuk aan het rechter ooglid, een opgezette linkerklier, spierpijn aan één wijsvinger, en dat is nog maar de opbrengst van één week. Onze huisarts mag dus God op zijn blote knietjes danken dat wij dokter Google al gevonden hebben.

Helpt het altijd? Neen. Sterker nog, als je te lang op een klacht googelt komt er steeds hetzelfde uit: je hebt iets vreselijks en je gaat snel dood. En als je daarbij ook nog eens op het tabblad ‘afbeeldingen’ klikt, zie je vaak zulke schokkende plaatjes dat je drie weken niet meer slaapt en geen hap meer door je keel krijgt. Maak je je daar zorgen over? Bel dan gewoon even naar je huisarts.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.