Penny stocks, een goed idee?

(Advertorial)

Beginnende beleggers worden vaak naar penny stocks gelokt door hun lage prijzen en de belofte van enorme winsten. Maar met een lage liquiditeit, beperkte informatie en slechte actoren behoren penny stocks tot een hoge risicocategorie. Dus waarom zou iemand met een beetje gezond verstand hierin investeren? Laten we kijken naar de voor- en nadelen.

Wat zijn pennystocks?

Penny-aandelen zijn aandelen die goedkoop worden verhandeld. In Nederland worden aandelen die voor minder dan 5 euro worden verhandeld doorgaans aangeduid als penny stocks.

Penny stocks zijn zo goedkoop omdat ze weinig waard zijn. Ongetwijfeld zullen er bedrijven tussen zitten die zo’n lage waardering niet verdienen en eigenlijk meer waard zijn, of het zijn nieuwe bedrijven. Maar de meeste penny stocks zijn goedkoop omdat ze financieel niet sterk staan of als bedrijf weinig voorstellen.

Voordelen

Penny stocks zijn dus goedkoop, en een interessante optie voor de investeerder met een kleiner budget. Veel investeringen kunnen al gedaan worden met een klein budget, zoals een renovatie, verbouwing of zelfs een compleet droomhuis.

Dus als u nog een klein bedrag overhoudt na een grote verbouwing is het mogelijk om een grote spreiding in uw portefeuille te behalen. Penny stocks kosten immers weinig, en met een kleine inleg heeft u veel verschillende aandelen.

Daarnaast hebben penny stocks, vergeleken met gevestigde aandelen, een grotere kans om enorme sprongen in hun koers te maken. Zo kan een penny stock van 2 euro in een week naar 7 euro schieten. Het lijkt niet veel, maar het is wel een toename van 250 procent!

En wellicht niet een voordeel, maar wel iets wat penny stocks aantrekkelijk maakt voor velen: ze zijn spannend. Penny stocks hebben de potentie tot explosieve groei of afname, dus de aankoop van penny stocks kan soms voelen alsof u een loterij ticket in handen hebt. Om die reden zijn penny stocks geen goed idee voor een behoudende beleggingsstrategie. Ze passen beter bij een strategie voor speculeren.

Nadelen

Goed, voordelen in overvloed. Maar laten we eens kijken naar de nadelen van deze goedkope aandelen.

Helaas komt pump and dump komt veel voor met penny stocks. Dit houdt in dat grote of vooral bekende personen een penny stock ophemelen waar zij al een substantieel aantal van bezitten waardoor iedereen het koopt, waarna deze bekende personen snel hun aandelen verkopen op het hoogtepunt. Dit is een veel voorkomende truc in de crypto wereld waar dagelijks nieuwe coins worden aangeprezen.

Lage liquiditeit: Penny-aandelen worden weinig verhandeld, wat betekent dat het moeilijk kan zijn om ze te verkopen op het moment en de prijs die u wilt. Hun gebrek aan liquiditeit kan ertoe leiden dat u vast komt te zitten met een waardeloze voorraad penny stocks.

Alternatief?

Gelukkig zijn er ook alternatieven voor penny stocks als u zich niet prettig voelt bij het volatiele en onzekere karakter van deze aandelen. Een beleggingsfonds is een van die alternatieven die een belegger kan overwegen voor een minder nerveuze handelsstrategie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.