Overijssel sluit mtb-routes Sallandse Heuvelrug

ZWOLLE – De mountainbikeroutes over de Sallandse Heuvelrug moeten afgesloten worden tussen 1 april en 30 september. Dat heeft de provincie Overijssel laten weten aan de beheerder van de zogenaamde ‘single tracks’ in het gebied.

Reden voor het besluit is het feit dat op en nabij de routes zandhagedissen, levendbarende hagedissen en hazelwormen zijn aangetroffen. Wetenschappelijk is bekend dat deze dieren in deze maanden actief zijn. Tijdens observaties is vastgesteld dat zandhagedissen gedood worden door mountainbikers. De genoemde reptielen zijn opgenomen in de Habitatrichtlijn, een lijst van de Europese Unie die bepaalt dat deze diersoorten bedreigd zijn en zodoende beschermd moeten worden om biologische diversiteit te waarborgen. In Nederland is de bescherming van diersoorten van de Habitatrichtlijn opgenomen in de Wet Natuurbescherming. De provincie Overijssel heeft de wettelijke taak de Wet Natuurbescherming te handhaven en waar nodig op te treden.
Aanleiding voor de genomen maatregel om de mtb-routes te sluiten is een handhavingsverzoek dat vorig jaar bij de provincie Overijssel is binnengekomen. In het handhavingsverzoek is de provincie gewezen op overtreding van de wet Natuurbescherming door het mountainbiken op de Sallandse Heuvelrug. Naar aanleiding van het handhavingsverzoek is de provincie een bezwaarprocedure gestart om de feiten en omstandigheden nader te bestuderen. Dat heeft tot het besluit geleid om de routes tussen 1 april en 30 september te sluiten.

De beheerder van de mountainbikeroutes (Recreatieschap Twente) dient de singeltracks binnen drie weken af te sluiten. Voldoet het hier niet aan, dan is een dwangsom verschuldigd. De organisatie is niet verantwoordelijk voor zogenaamde ‘wildrijders’ wanneer deze de fysieke afsluiting omzeilen. Individuen die toch over de afgesloten singletracks rijden, kunnen een boete opgelegd krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.