Natuurmomenten: Pluk de dag en vier de vrijheid

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Evenals een paar weken geleden weet Sjaak opnieuw jonge hagedisjes te redden uit een kansloze situatie.

Het Sallandse landschap is in deze prille lente weer helemaal opgeschud en we zijn weer helemaal klaar voor een zonnige en hopelijk gezonde zomer. De tuintjes zijn weer aangeharkt en op het platteland is het zaad gezaaid zodat er straks weer geoogst kan worden. Ook herdenken we de mensen die voor onze toekomst hebben gevochten en voor nu plukken we de dag en vieren de vrijheid én democratie die nooit zeker is voor de dag van morgen.

In dit mooie Salland zit ik op een bankje op de kruin van de IJsseldijk te kijken naar werkzaamheden aan het daar aanwezige fietspad. Net als ik wil opstappen zie ik iets bewegen in een kuil. Er zal wel een dikke kever zitten onder die bewegende blaadjes. Maar, wat is dat nou weer? Daar onder zitten een viertal hele kleine levendbarende hagedisjes die in het gat gevallen zijn. De kleinste is iets meer dan drie centimeter lang. Snel pak ik ze op en geef ze de vrijheid terug en zet terug in het gras langs het fietspad.

Ik vervolg mijn wandeling en kijk nog een keer achterom. En precies daar op die plek van zonet bij het bankje zie ik een spreeuw opvliegen met een plukje nestmateriaal. Nou ja! Of is dit een van die hagedisjes? Snel loop ik verder, niet zeuren, ik kan niet vliegen en laat het maar gebeuren. Het is duidelijk; vrijheid is niet vanzelfsprekend en heb je niet zelf in de hand…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.