Lemelerveld heeft deelkasten voor mensen met een smalle beurs

0229156_DeelkastI.JPG
.

LEMELERVELD – Met zogeheten deelkasten kunnen inwoners van Lemelerveld plaatsgenoten met een smalle beurs ondersteunen. Ook dragen ze bij aan duurzaamheid, omdat producten die overbodig zijn geworden, niet weggegooid hoeven te worden.

Dat is het idee achter de tien deelkasten, die sinds een week of twee te vinden zijn op diverse locaties in het dorp. Inwoners die het kunnen missen, mogen er allerlei producten in plaatsen, waarna mensen die het minder breed hebben deze eruit kunnen halen en gebruiken. Ook ruilen is mogelijk. Wethouder Jan Uitslag nam afgelopen woensdag de deelkasten officieel in gebruik door er eentje te openen. De blauw geschilderde deelkast – net als de overige negen gemaakt door vrijwilligers – staat in de Kampfstraat, naast woonzorgcentrum Brugstede. Uitslag werd geassisteerd door Sanne (8), Noor (6) en Mette (3) van Driessen. Dat zijn drie kleinkinderen van initiatiefneemster Anja van Driessen.
De Lemelerveldse had het idee enkele jaren geleden al bedacht. “Er zijn veel mensen die moeite hebben om rond te komen”, zegt ze. “Dit is een steuntje in de rug voor mensen met een kleine beurs.” Ze stapte met idee naar het Infopunt in haar dorp, waarna opbouwwerker Ariën Langejans van Saam Welzijn enthousiast raakte over het plan. “Samen hebben we het verder uitgewerkt, waarna lokale vrijwilligers de deelkasten hebben gemaakt en geverfd. Het is een initiatief dat mensen helpt en dat tegelijkertijd verspilling tegengaat.”

Anoniem

Ook wethouder Jan Uitslag was enthousiast. “Het mooie hiervan is dat het initiatief uitgaat van de eigen inwoners”, zei hij bij de ingebruikname. De gemeente schonk een financiële bijdrage. Ook lokale bedrijven, die Van Driessen zelf benaderde, sprongen bij met geld en goederen. Maar de deelkasten worden vooral gevuld door inwoners. Die plaatsten er de afgelopen week al allerlei producten in, zoals frisdranken, blikjes worst, potjes jam, pakjes soep en producten voor persoonlijke verzorging. De lokale PvdA-afdeling stelde zelfs een mand vol verzorgingsproducten beschikbaar.
Iedereen die etenswaren of eerste levensbehoeften over heeft, kan ze in een van de kasten plaatsen. Iedereen die het kan gebruiken, kan anoniem iets uit de kast halen. De spullen zijn vooral bestemd voor mensen die financieel minder draagkrachtig zijn. Bewoners van de Mölnhoek controleren de kasten op de houdbaarheid van de producten.

Foto: Wethouder Jan Uitslag nam woensdag de eerste deelkast in Lemelerveld in gebruik, samen met Sanne (8), Noor (6) en Mette (3), kleinkinderen van initiatiefneemster Anja van Driessen.

Tekst/foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.