‘Ik was een soort van tennismissionaris in Salland’

0226893_Tino_Vlierhuis_tennisleraar.JPG
.

Nieuw tennistoernooi in Racketcentrum Raalte vernoemd naar Tino Vlierhuis

RAALTE – Eigenlijk hoeft Tino Vlierhuis niet zo op de voorgrond te staan, maar op vrijdagavond 15 juli gebeurt dat toch; in Racketcentrum Ramele draagt dan een nieuw tennistoernooi zijn naam. “Met hopelijk heel veel oud-leerlingen, familie, vrienden en bekenden die hem nog heel graag een keer willen zien en ontmoeten. Tino is namelijk tientallen jaren een begrip geweest in tennissend Salland. Die aandacht verdient hij absoluut”, zo zegt Rob Aa die met het initiatief is gestart.

Achtergrond daarvan is de slechte gezondheid van de nu 72-jarige Tino Vlierhuis waardoor hij met de nodige fysieke beperkingen moet leven. Lopen gaat bijvoorbeeld moeilijk en dat is zwaar voor iemand die altijd als een echte sportman door het leven ging. Vooral ook omdat zijn ziekte zich vrij snel openbaarde na zijn afscheid als beheerder van Racketcentrum Raalte in 2017. Een hard gelag voor iemand die onder meer eind jaren 70 in het succesvolle Rohda-1 speelde, aan het CIOS in Heerenveen studeerde (en toen in zijn tijdelijke woonplaats Steenwijk bij het sterke Dijka Steenwijk speelde, ook in de hoofdklasse) om rond 1980 als tennisleraar naar Salland terug te keren. “Heeten, Mariënheem, Luttenberg, Raalte, noem maar op, overal heb ik les gegeven, werk genoeg. Ik was zeg maar een soort van missionaris voor de tennissport in dit gebied”, zo noemt Vlierhuis zich met een flinke knipoog. Ook bij het door Ton Olde Bijvank gebouwde Racketcentrum Ramele gaf hij les. Waarna hij tussen 1994 en 2017 zelf vele jaren de exploitant van deze tennis- en squashhal was. “Toen was er natuurlijk voor mij persoonlijk wat minder tijd om zelf les te geven, maar de meeste gebruikers van Ramele had ik ooit zelf wel opgeleid. Hoeveel precies? Honderden, dat in ieder geval, misschien wel duizend. Jeugd, volwassenen, goed of minder goed, dat maakte mij niet uit.”

Karakter

“Nee, een echt supertalent heeft er nooit tussen gezeten. Daar moet je ook geluk mee hebben als tennisleraar, maar het was altijd leuk om te doen. Ik begon de eerste les altijd door ze een balletje hoog te laten houden, dan zag je snel wat voor vlees je in de kuip had. Ik was geen keiharde trainer, maar eerder ontspannen en rustig. Dat past het beste bij mijn karakter. Ik ben niet voor niks jarenlang lid geweest van de Raad van Elf van carnavalsvereniging de Stöppelkaters.” Zelf speelde hij tennis op behoorlijk hoog niveau; al relativeert hij dat zelf meteen; “B2, dat mag geen naam hebben.”
In zijn ogen was de tennissport in de jaren 70 en 80 wat populairder in Salland dan nu. “Als ik toen met Stöppelhaene door Raalte liep, werd ik overal aan mijn mouw getrokken. Dan zaten daarna alle trainingen voor het hele winterseizoen eigenlijk wel zo’n beetje vol. Dat is tegenwoordig helaas wat minder. Waarom? Mensen vinden andere dingen misschien belangrijker. Ze maken andere keuzes. Wel wordt padel (een kruising van tennis en squash, red) snel heel populair. Misschien moeten we hier in Salland de hele boel gewoon met z’n allen eens flink opschudden.”

Verrast

Vlierhuis was nogal verrast toen hij van het initiatief hoorde om het grote toernooi vrijdagavond 15 juli als eerbetoon naar hem te vernoemen. “Toen ze het me vroegen schrok ik er eerst een beetje van. Om zo in het middelpunt te staan, dat hoeft voor mij helemaal niet. Maar als ze dat graag willen, dan mag dat. Ik zal het die vrijdag dus rustig over me heen laten komen. Of ik iedereen nog ken? Veel volwassenen natuurlijk wel maar ik vrees dat jongeren veel veranderd zijn. Maar ze kennen mij in ieder geval nog wel.”
Volgens de organisatoren is iedereen, van oud-leerlingen tot vrienden en familie van Tino op vrijdagavond 15 juli welkom en draait het dan allemaal om sportiviteit, sfeer en de derde helft. De officiële inschrijving voor het Tino Vlierhuis toernooi start in juni. Voor diegenen die zeker van deelname willen zijn is voorinschrijving mogelijk via tennisleraar Andre Mekers van Tennispark Ramele (e-mail a.g.mekers@hetnet.nl).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.