IJsseltheaterfietstocht dit jaar één dag

0229055_IJsseltheater.jpg
.

Wel met avondprogramma en koppeling met Festival de Kolk bij Infocentrum IJssel

REGIO – Op zaterdag 28 mei vindt een nieuwe editie van de IJsseltheaterfietstocht plaats. Ditmaal kan de tocht, in tegenstelling tot de reguliere voorgaande edities maar op één dag gefietst worden. Wel is er op zondag 29 mei in het kader van ‘Festival de Kolk’ een cultureel programma bij het Infocentrum IJssel Den Nul. “We proberen de IJsseltheaterfietstocht volgend jaar weer op twee dagen aan te bieden”, vertelt Heleen Brokmeier namens Stichting Theater Langs de IJssel. Over het programma is ze enthousiast: “Ik kan niet eens kiezen uit de hoogtepunten.”

Dat de fietsroute van circa 30 kilometer, die dit jaar voert langs vier verschillende theatervoorstellingen in Olst-Wijhe, maar op één dag gevolgd kan worden heeft veel te maken met het coronavirus. “In 2020 hebben we het evenement afgezegd”, begint Heleen. “Vorig jaar kozen we voor een route met een verhaal, die was gekoppeld aan filmpjes. Ook hartstikke leuk. Toen hadden de deelnemers drie maanden de tijd om de route te volgen. Toen we vorig najaar begonnen met de organisatie hadden we geen idee hoe het allemaal zou verlopen. Later kregen we zelfs nog te maken met een zware lockdown. We wilden rekening houden met dat wat er mogelijk nog te wachten stond. Daarom hebben we gekozen voor geplaceerde voorstellingen, ook rekening houdend met de anderhalve meter. En dan een fietstocht op één dag. Met de optie om ’s avonds gebruik te maken van een diner bij het Infocentrum. Daar kun je dan ook nog kijken naar één grote voorstelling en drie kleinere programma’s. Wat ook meespeelde was dat we in 2019, tijdens de laatste reguliere editie, opliepen tegen een logistiek probleem. De drukte was soms zo groot, dat sommige deelnemers ervoor kozen om voorstellingen over te slaan. Soms stonden ze wel achter vijf rijen publiek. Dan zag je niks meer. Dit jaar is iedereen dus verzekerd van een zitplaats en goed zicht.” En dan is er nog iets dat meespeelt: het vertrek van kartrekker Arie Hemmen. “Hij was echt een drijvende kracht. Nu moesten we het zonder zijn hulp doen. Alles kwam op het bordje van de werkgroep die bestaat uit twaalf vrijwilligers en het stichtingsbestuur. Arie had alles in de vingers. Hij heeft heel veel werk voor ons gedaan. Een echte professional.”
Het betekent echter wel dat de capaciteit wat beperkter is. In totaal kunnen 750 mensen deelnemen. ’s Ochtends om 10.00 uur vertrekken er drie groepen. Starten aan deze kant van de IJssel is mogelijk in Olst, Wijhe en Wesepe. Bij de startlocatie is er eerst een optreden van een kleinere act. Daarna kunnen de deelnemers opstappen voor de route die dus langs vier voorstellingen voert. Daarnaast zijn er ook startlocaties in Oene en Vorchten (9.15 uur). De mensen die daar opstappen, worden ook allemaal ‘opgewacht’ door een kleinere act, waarna ze met een veerpont de IJssel oversteken.

Nobelprijswinnaar

Als je Heleen vraagt naar de hoogtepunten uit het programma, weet ze niet eens waar ze moet beginnen. Ze noemt eigenlijk zo’n beetje alle optredende acts. “Ik kan niet eens kiezen.” De vier theatervoorstellingen onderweg zijn: ‘Het Onsterfelijke Verhaal’ van Leo Hogenboom; ‘See me notice you’ van Arnhemse Meisjes; ‘Life is Short. Buy that Dress’ van Directie & Co en ‘Liedjes door Joop & Jessica’.
Leo Hogenboom speelde talloze televisie, film- en theaterrollen, maar bovenal is hij verteller. Speciaal voor de IJsseltheaterfietstocht heeft hij ‘Het Onsterfelijke Verhaal’ van Nobelprijswinnaar Isak Dinesen bewerkt tot een vertelling. Die handelt over een staalharde zakenman die het idee opvat om een verhaal realiteit te maken.
In ‘See me notice you’ van Arnhemse Meisjes draait alles om het verlangen naar fysiek contact in een samenleving die 24/7 online en bereikbaar is. Middels dans en muziek nemen de Arnhemse Meisjes het publiek mee op een reis vol humor, herkenning en speelsheid over een alledaags, maar actueel onderwerp. Speciaal voor de IJsseltheaterfietstocht is de voorstelling aangepast voor een bijzondere locatie: een paardenbak.

Overconsumptie

‘Life is short. Buy that dress’ van Directie & Co is een danstheatervoorstelling over wegwerpkleding en overconsumptie met een enorme berg textiel in de hoofdrol. De kleren worden gestapeld, vliegen door de lucht, vermenigvuldigen zich en worden uiteindelijk afgedankt, waarbij de vrouw zelf er ook niet zonder kleerscheuren vanaf komt. ‘I have been shopping my whole life and I still have nothing to wear’. Herkenbaar?
Joop & Jessica zijn Joop Visser en Jessica van Noord. Die twee vormen al twintig jaar een duo en zingen Nederlandstalige liedjes ter troost, overweging en vermaak: hekeldichten, lof- en treurzangen, ballades, liefdesliedjes en combinaties van deze genres.
’s Avonds bestaat het hoofdprogramma uit de voorstelling ‘Warming Up’ door Piepschuim. Een voorstelling met een boodschap over het klimaat. Oké, we gaan er allemaal aan. Wat nu? Warming Up bestaat volgens de bio uit: “Een kolkende mix van keiharde feiten over onze slappe knieën, troostend liedmateriaal waarvan u zult huilen van het lachen, en lachen van het huilen, en een sprankje hoop. Misschien.”

Deelname aan de IJsseltheaterfietstocht kost 10 euro. “Inderdaad niet meer gratis”, stelt Heleen. “Ook wij hebben te maken met misgelopen inkomsten door corona. Maar gezien het gebodene vind ik het nog erg goedkoop.” Aanschuiven bij het avondprogramma (met diner), dat om 18.30 uur begint, kost 20 euro extra. Voor opgave zie www.theaterlangsdeijssel.nl. Daar is ook meer info te vinden over de andere acts.

Kader met raster: Festival de Kolk

Op zondag 29 mei vindt Festival de Kolk plaats op het terrein van Infocentrum Den Nul. Dit festival is georganiseerd door verschillende regionale organisaties en heeft alles te maken met het 10-jarig bestaan van het Infocentrum. Tussen 11.00 en 17.00 uur zijn er diverse activiteiten. Van een markt rondom regioproducten tot rondleidingen, van muziek tot een hapje en een drankje. Stichting Theater Langs de IJssel zorgt die dag voor een kindervoorstelling. De entree is gratis.

Foto: Een eerdere voorstelling in het kader van de IJsseltheaterfietstocht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.